ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt


2022-05-20

ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.
Bild: ONE Nordi
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska ONE Nordic byta ut runt en miljon elmätare som finns installerade hos Ellevios kunder – i hushåll, företag och i offentliga anläggningar. Hittills har ONE Nordic installerat nya smarta elmätare i större delen av Storstockholm, Västkusten, Värmland och Hälsingland/Dalarna. Samtliga elmätare ska vara utbytta till årsskiftet 2023/2024. Projektet har de 2 senaste åren flutit på enligt plan, detta trots utmaningar med covid-restriktioner och global komponentbrist.

Under de två år som projektet har pågått har ONE Nordic utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Idag arbetar över 100 elmätarmontörer aktivt i detaljplanerade områden. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen. Hela projektet har även engagerat ett 100-tal tjänstemän som har byggt upp projektet vad det gäller anställning och utbildning av mätarmontörer, customer helpdesk, kundkommunikation, projektledning och arbetsledning, teknik, IT-system för mätdatainsamling, kundsupport och logistik. Idag arbetar drygt 40 tjänstemän aktivt i projektet.

– I ONE Nordics uppdrag för Ellevio, förutom att installera de smarta elmätarna ingår även att samla in mätdata i 10 år med möjlighet till förlängning på 6 år. Den nya NB IoT-teknologin som används för att samla in mätdata från de nya elmätarna fungerar precis som vi förväntat oss. Det är väldigt tillfredsställande att varje dag se att de analyser vi gjorde om framtidens kommunikationsteknologier långt innan projektet påbörjades stämmer mycket väl in på var vi nu befinner oss rent prestandamässigt säger Magnus Hasselgren, projektets Program Manager.

– Jag är oerhört stolt över hela min projektorganisation som har genomfört och byggt upp hela detta komplexa utrullningsprojektet på ett fantastiskt sätt. ONE Nordic ansvarar idag för att byta ut cirka 40 procent av Sveriges alla elmätare åt olika nätägare. Men projektet åt Ellevio är det störta av sitt slag i Sverige och vi är stolta över att få driva det. Jag vill sända ett stort tack till alla medarbetare för ett fantastiskt jobb, säger Magnus Hasselgren.


Källa: Ellevio