NSR inviger produktionsanläggning för biokol


2022-06-13

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande Helsingborg, NSR:s styrelseordförande Eva Holm samt NSR:s vd Ulf Molén klipper bandet och inviger bolagets biokolsanläggning.
Bild: NSR
Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande Helsingborg, NSR:s styrelseordförande Eva Holm samt NSR:s vd Ulf Molén klipper bandet och inviger bolagets biokolsanläggning.

I början av juni invigdes Sveriges största produktionsanläggning för biokol tillverkat av trädgårdsavfall. Det är Nordvästra Skånes Renhållnings AB som satsar på anläggningen vilken går i drift inom kort. Samtidigt invigdes även det första svenska kompetenscentret för biokol, i bolagets industripark i Helsingborg.

Biokolsanläggningen kommer att tillverka 1 500 ton biokol årligen. Råvaran består av 7 000 ton trädgårdsavfall från stadens parker och invånarnas trädgårdar och därmed skapas ett lokalt kretslopp. Som en biprodukt i processen produceras även ett överskott på drygt 11 GWh fjärrvärme som ger värme till cirka 700 hushåll varje år.

Under invigningen talade Ulf Molén vd NSR och Peter Danielsson kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg samt Markus Ekelund vd 2050. Därefter klipptes blågula band och gästerna fick en visning av anläggningen och kompetenscentret. På eftermiddagen anordnades en konferens om biokol med över 90 deltagare.

– Vi är mycket stolta över att kunna visa upp en ny produktionsanläggning där trädgårdsavfall uppgraderas till nytta för samhället. Men vi nöjer oss inte med produktion av biokol, vi öppnar också upp vårt nya kompetenscenter, RecoPark, där vi kommer bjuda in aktörer att utveckla marknaden för biokol, säger Ulf Molén.


Biokolets många fördelar
Det lokala kretsloppet skapas genom att trädgårdsavfall som ris och grenar omvandlas till biokol som återförs till jorden. Där håller det kvar vatten och näring som får växtligheten att må bra. Vid produktionen binds koldioxid in i biokolet under mycket lång tid vilket håller kvar kolet i marken med minskad halt koldioxid i atmosfären och begränsar den globala uppvärmningen.

Biokol kan även binda föroreningar. Forskning som bedrivits på NSR i samverkan med bland annat SLU och Statens Geotekniska Institut har visat att både tungmetaller och organiska miljögifter fastnar på biokolet när det blandas med förorenad jord. Biokol har även stor potential att användas i många andra applikationer som exempelvis filter och betong.


Första kompetenscentret för biokol i Sverige
Helsingborgs stad och NSR vill vara ett kunskapsnav för utveckling av biokol i Sverige. Här ska användning av biokol utvecklas inom olika områden i samverkan med aktörer i branschen. Därför har NSR också uppfört ett kompetenscenter där forskare, akademi, företag och andra intressenter ska kunna testa sina idéer i labbmiljö eller pilotskala.

FN:s klimatpanel har identifierat biokol som en lovande teknik för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och samtidigt hantera jordens resurser hållbart.

NSR och Klimatklivet har tillsammans investerat ca 50 miljoner kr i produktionsanläggningen, varav Klimatklivets del är 12,5 miljoner. Klimatklivet är Naturvårdsverkets investeringsstöd till olika åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten.


Källa: NSR