Regeringen tillsätter ett elektrifieringsråd


2022-06-23

Regeringen har beslutat att tillsätta ett elektrifieringsråd. Rådet ska vara rådgivande till regeringen och ska stödja genomförandet av regeringens elektrifieringsstrategi. Elektrifieringsrådets uppdrag gäller för perioden 22 juni 2022 till den 31 december 2024.

Regeringen beslutade om Elektrifieringsstrategin i februari i år och en av åtgärderna i strategin var att inrätta ett elektrifieringsråd.

Inom ramen för sitt uppdrag ska Elektrifieringsrådet:
• bidra till ökad samsyn och förankring av den övergripande inriktningen för elsystemets utveckling,
• utgöra en plattform för bred samverkan vid genomförandet av vissa åtgärder i elektrifieringsstrategin och
• stödja regeringens arbete med att utvärdera förutsättningarna för elsystemet att utvecklas i takt med behoven samt tydliggöra behov och insatser som görs eller planeras i olika delar av samhället som kan bidra till en gynnsam utveckling.

Energiministern är ordförande för Elektrifieringsrådet och har i dag utsett följande ytterligare ledamöter för perioden fr.o.m. i dag 22 juni 2022 t.o.m. den 15 juni 2023:
Verkställande direktören Åsa Pettersson
Verkställande direktören Daniel Badman
Verkställande direktören Maria Malmkvist
Verkställande direktören Jan-Olof Jacke
Verkställande direktören Annika Roos
Verkställande direktören Maria Sunér
Verkställande direktören Jonas Hagelqvist
Verkställande direktören Viveka Beckeman
Verkställande direktören Klas Wåhlberg
Verkställande direktören Markus Wråke
Ordföranden Johanna Sandahl
Verkställande direktören Johanna Lakso
Verkställande direktören Mattias Bergman
Ställföreträdande ordföranden Carola Gunnarsson
Förbundsordföranden Marie Nilsson

Regeringen utser generaldirektörerna för Affärsverket svenska kraftnät, Statens energimyndighet, Energimarknadsinspektionen och Trafikverket till ledamöter i Elektrifieringsrådet. I Elektrifieringsrådet ska också landshövdingen för Norrbottens län ingå.

– En fortsatt och utvecklad strategisk samverkan på nationell nivå behövs för att säkerställa ett helhetsperspektiv och ett effektivt genomförande av elektrifieringsstrategin samt för att bidra till att samhällets aktörer, från bland annat den offentliga som privata sfären drar åt samma håll. Här kommer elektrifieringsrådet att spela en avgörande roll, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.


Källa: Infrastrukturdepartementet