Bixia är landets mest jämställda energibolag – enligt Kraftkvinnornas jämställdhetsrapport


2022-08-08

Charlotta Sund, Bixias styrelseordförande och vd för Tekniska verken-koncernen.
Bild: Tekniska verken
Charlotta Sund, Bixias styrelseordförande och vd för Tekniska verken-koncernen.

Den 29 juni presenterade föreningen Kraftkvinnorna årets jämställdhetsundersökning för energibranschen. Enligt undersökningen, som har granskat 284 svenska energibolag, är Bixia det mest jämställda.

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 med syfte att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i vår bransch. Föreningens mål är att öka andelen kvinnor i ledningsgrupper och styrelser i energisektorns bolag och organisationer.

– Det är naturligtvis jättekul och en fjäder i hatten att Bixia, som ett av vår koncerns bolag, hamnar i topp. Vi bedriver ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som genomsyrar hela koncernen. Men som även framgår av rapporten finns det mycket kvar att göra i vår bransch för att öka mångfalden och inkluderingen både på bolags- och styrelsenivå, säger Charlotta Sund, Bixias styrelseordförande och koncernchef för Tekniska Verken.

För att ta reda på hur jämställda energibolagen i Sverige är har Kraftkvinnorna samlat in data från SCB, allabolag.se och bolagsfakta.se. Jämställdhetsindexet baseras på andel kvinnor i styrelsen, där 40-60 procent kvinnor ger 1 poäng, andel kvinnor i bolaget, där 40-60 procent kvinnor ger 1 poäng samt om VD eller styrelseordförande är kvinna vilket ger ytterligare 1 poäng.


Anders – vanligaste namnet
Enligt undersökningen är Anders det i särklass vanligaste namnet på en styrelseordförande i ett svenskt energibolag, följt av Johan och Mats. Inga kvinnonamn hamnar på tio-i-topplistan Först på 13:e plats dyker två kvinnonamn upp; Anna-Lena och Annika. Anders ligger även i topp bland de vanligaste namnen på VD, följt av Johan, Stefan och Björn. På den här tio-i-topplistan kvalar dock ett Anna in på 8:e plats.

– Att hela 57 procent av energibolagen i undersökningen får noll poäng i jämställdhetsindex är inget gott betyg till vår bransch. Så även om vi på Bixia kan glädjas över att toppa listan kan vi absolut inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Energifrågan är en av våra viktigaste framtidsfrågor och då är det viktigare än någonsin att vi kan locka olika kompetenser till branschen, avslutar Charlotta Sund.


Källa: Bixia