Tre nya affärer och två samarbeten för BatteryLoop


2022-09-16

Bild: BatteryLoop

BatteryLoop har tagit order på sammanlagt nästan 10 megawatt av sina energilagersystem, tillverkade med återanvända fordonsbatterier, samt ingått i två nya samarbeten.

BatteryLoop har tagit order på tre av deras stora system; BLESS™ III på 2,8 megawatt vardera, som ska placeras ut runt om i Sverige. Samtliga energilagersystem kommer att levereras med återanvända fordonsbatterier från Mercedes Benz Energy, vilka BatteryLoop ingick ett avtal med tidigare i år.

Start-up företaget BatteryLoop skapar cirkulära lösningar för ett elektrifierat samhälle. Deras energilagersystem BLESS™ är tillverkade med återanvända fordonsbatterier. Tillsammans med deras egenutvecklade digitala serviceplattform kan de bland annat kapa effekttoppar, lagra sol-el, stötta elfordons laddning och även generera intäkter till kunden.

– Att energilagret består av återanvända batterier från fordonsindustrin är både resurseffektivt och klimatsmart. Vi styr dessutom våra BLESS™ optimalt med vår egenutvecklade digitala tjänsteplattform. Ska vi lyckas med elektrifieringen av samhället och nå de utsatta klimatmålen är både återbruk och innovativa lösningar avgörande, Säger Rasmus Bergström, VD på BatteryLoop.

BatteryLoop har tecknat avtal med Ingrid Capacity för en BLESS III på 2,8 megawatt för Karlshamns Energi. Energilagret kommer att placeras i Karlshamn kommun, och kommer att stötta det lokala nätet med hållbar el, kapa effekttoppar och även frekvenshållningstjänster.

Ingrid Capacity bygger infrastrukturen för storskalig energilagring i Sverige och därmed möjliggör samhällets omställning till förnybar energi. På så sätt är Ingrid Capacity med och stödjer svenska kraftnäts behov att skapa balans i stamnätet.


BatteryLoop levererar energilager till ny hållbar stadsdel
En BLESS III på 2,8 megawatt ska levereras till Humlestaden, Ikano Bostad och Stena Fastigheters nya hållbara stadsdel.

I den sydvästra delen av Högsbo industriområde planerar Stena Fastigheter och Ikano Bostad en ny stadsdel med 3 000 bostäder och plats för gemenskap. Energilagret kommer till en början användas för frekvenshållnings stödtjänster.

Stödtjänster möjliggöra mer förnybarenergi i elnätet, så som sol och vind. Sol och vind har ingen nätstabiliserande funktion, energilager kan stötta stabiliteten och på så vis möjliggöra för installation av mer förnybar energi utan att stabiliteten försämras. Genom att ta del av frekvenshållnings stödtjänster återbetalar kunden energilagret och kan generera intäkter.

Återbruk och återvinning - tillsammans, när BatteryLoop installerar energilager av återanvända fordonsbatterier på Stena Nordic Recycling i Halmstad.

– Det känns naturligt att använda återanvända batterier i våra energilager, och att detta placeras vid Stena Nordic Recycling Center i Halmstad, en av Nordeuropas största återvinningsanläggningar, säger Rasmus Bergström, VD BatteryLoop.

Energilagersystemet kommer att kapa de högsta effekttopparna i fastigheten och även delta på Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknad.


Nya samarbeten för expansion
Som del i BatteryLoops expansion har de även ingått två nya samarbeten. Ett rikstäckande samarbetsavtal med ONE Nordic för stöttning och underhåll av BatteryLoops cirkulära energilagersystem. ONE Nordic är leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och service inom energi- och industrisektorn.

BatteryLoop har även signerat ett samarbetsavtal med Bixia gällande stödtjänster för elmarknaden, vilket innebär att BatteryLoop kan erbjuda Bixias kommersiella elhandelskunder en sömlös helhetsleverans. Samarbetet mellan Bixia och BatteryLoop möjliggör för produktion av ännu mer förnybar el. BatteryLoops energylager system (BLESS) kan vid rätt styrning bidra med den stabilitet som elnätet behöver för att kunna ta emot än mer förnybar elproduktion.


Källa: BatteryLoop