Sweco gör förstudie om flytande solpaneler i Uganda


2022-09-20

Bild: Sweco Sverige AB

Sweco har fått i uppdrag att göra en förstudie om flytande paneler för solkraft på kraftverksreservoarer i Uganda samt konstruktionshandlingar för en pilotanläggning. De flytande solkraftverken ska bidra till att diversifiera Ugandas energimix som idag till största delen består av vattenkraft.

Panelerna ska placeras på en reservoar i anslutning till ett av landets vattenkraftverk. Sweco ska göra en förstudie på fyra kraftverksreservoarer i Uganda för att bedöma vilken som lämpar sig bäst för bygget av en solkraftanläggning. Därefter görs en detaljerad studie med specifikationer för upphandling av entreprenör, ekonomiska kalkyler och redovisning av miljöaspekter som underlag till investeringsbeslut.

– Det här är ett nytt teknikområde som är högintressant för kraftbolag, privata investerare och finansiärer. Energisektorn genomför allt fler innovativa projekt och Sweco har stora ambitioner att medverka i internationella satsningar för att bidra till den gröna omställningen, säger Conny Udd, divisionschef Energy & Industry på Sweco.

Nyckelexpertisen i Swecos exportverksamhet är att sätta samman och projektleda team med såväl internationella som lokala aktörer med rätt kompetens och kostnadsläge för varje unikt projekt. Det görs tack vare ett omfattande internationellt nätverk. I det här uppdraget samarbetar Sweco med två franska och ett tyskt konsultföretag samt underkonsulter från Uganda.

Uppdraget omfattar förstudie och konstruktionshandlingar för en pilotanläggning. Projektet startar omgående och planeras pågå i 21 månader. Det sammanlagda ordervärdet är åtta miljoner kronor.

Swecos uppdrag ingår i ett avtal mellan Sverige och Uganda som finansieras av Swedfund. Swedfund är svenska statens utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom att finansiera och utveckla hållbara företag i världens fattigaste länder. Uppdragsgivare är Uganda Electricity Generation Company Ltd (UEGCL).


Källa: Sweco