Solcellsanläggning ger Brf Örnsköldsvikshus halva årsanvändningen av el


2022-09-26

Solceller på Brf Örnsköldsvikshus.
Bild: Riksbyggen
Solceller på Brf Örnsköldsvikshus.

Brf Örnsköldsvikshus 2 har gjort en storsatsning på solceller i samband med ett takbyte. Sammanlagt är det åtta huskroppar som fått nya plåttak och samtidigt har 1 200 kvm solceller installerats. Föreningen beräknas nu kunna producera 110 000 – 120 000 kWh/år egen el. Uppskattningsvis motsvarar detta halva fastighetselen för föreningen på årsbasis.

– Det känns väldigt roligt att vi nu har solcellerna på plats och med mycket bra timing med tanke på att elpriset skjutit i höjden. I föreningen har vi länge arbetat med hållbarhetsfrågorna och med solcellerna kommer vi att både minska klimatpåverkan och minska våra elkostnader, säger Hans Delen, ordförande i Brf Örnsköldsvikshus 2.

Brf Örnsköldsvikshus 2 har tidigare utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Västernorrland inom Riksbyggen.

– För oss på Riksbyggen så är det viktigt att hjälpa bostadsrättsföreningar att utveckla sina fastigheter till att bli mer hållbara. I det här projektet så har vi sett ett helhetsperspektiv och samordnat ett underhållsbehov av taken tillsammans med solcellsinstallationen vilket ger synergieffekter, säger Frida Wallgren, projektchef på Riksbyggen Ombyggnad.

Solcellsanläggningen har en sammanlagd effekt på 142 kW.

– Solceller kommer att ge ett rejält tillskott till föreningen. Enligt våra beräkningar kommer solcellerna att stå för ungefär hälften av fastighetselen, den el som föreningen står för och som används i t ex trapphus, gemensamma utrymmen och tvättstugor, berättar Frida Wallgren.

Några exempel på andra hållbarhetsåtgärder som Brf Örnsköldsvikshus 2 tidigare gjort:
• Bytt ut alla ljuskällor till energisnål LED-belysning.
• Bytt till välisolerade fönster.
• Förbättrat källsorteringen.
• Satt upp en fågelholk.
• Ordnat sociala sammankomster för boende, kontinuerligt.

BRF Örnsköldvikshus 2 består av 8 byggnader med 83 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1950.


Källa: Riksbyggen