Advansia, del av AFRY, bistår NND i viktig avveckling av norska kärnkraftsanläggningar


2022-11-02

Bild: AFRY

Norwegian Nuclear Decommissioning (NND) har utsetts av regeringen att avveckla Norges historiska kärnkraftsanläggningar. I hård konkurrens med andra etablerade konsultföretag har Advansia tilldelats ramavtalet för administrativt stöd. I Advansia-teamet ingår BDO, Amesto People & Culture, FRONT Leadership and Leidar.


Under de kommande 25 åren kommer NND att ansvara för nedmonteringen av de norska kärnkraftsanläggningarna. Detta arbete kommer att omfatta avveckling av forskningsreaktorer med stödanläggningar belägna i Halden och Kjeller, hantering av använt kärnbränsle och lagring av låg- och medelaktivt rivningsavfall. Det kommer också att finnas behov av att bygga nya anläggningar för hantering och lagring i avvecklingsprocessen.

– Avvecklingen är omfattande och komplex, vilket kräver stor administrativ förmåga. Med dessa ramavtal kan vi säkra tillgång till kritisk kompetens och erfarenhet för att genomföra bra processer och leveranser. Advansia och deras partners erbjuder ett gediget team, säger Ann-Cathrin Becken, sektordirektör administration på NND.

Advansia har en ledande position inom projekt- och byggledning i Norge. För att kunna leverera ett brett utbud av tjänster till sina kunder har företaget utökat sitt tjänsteutbud och etablerat kompletterande tjänster inom säkerhet, strategi samt organisations- och ledarutveckling.

– Vi är så stolta över att ha möjligheten att stötta NND i deras viktiga arbete, tillsammans med våra partners. Detta ramverk ligger i linje med vår strategiska inriktning och vi ser fram emot att bidra till att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle, säger Christopher Klepsland, landschef AFRY Norge och chef för Advansia.

IFE, Institutet för Energiteknologi, innehar för närvarande licensen att äga och driva de norska kärnkraftverken och bränslelagringsanläggningarna. NND ska enligt plan ta över licensen och ägandet av kärnkraftsanläggningarna 2024. Detta inkluderar även den personal som är kopplad till anläggningen.


Källa: AFRY