EM-Power Europe: Smarta lösningar för framtidens energisystem


2023-05-17

Bild:EM-Power

För att kompensera för den ökande volatiliteten i elproduktionen och den ökande efterfrågan behövs mer intelligens och flexibilitet i elnätet.


Oavsett om det handlar om vinterstormar i USA eller långvarig torka i södra Europa – vädret är inte längre bara ett ämne för kallprat, utan har också blivit en avgörande faktor för vår energiförsörjning. Efterfrågan och utbudet av el över hela världen är alltmer beroende av vädret, både när det gäller efterfrågan och produktion, konstaterar Internationella energibyrån (IEA) i sin Electricity Market Report 2023. ”I en sådan värld kommer det att vara avgörande att öka flexibiliteten i elsystemen samtidigt som försörjningstryggheten och nätets motståndskraft säkerställs” uppmanar byrån.

Trots fortsatt tillväxt år 2022 ligger enligt IEA andelen förnybara energikällor i den totala kraftverksparken fortfarande under 25 %, i Europa är den 35 %. I länder med hög andel vind- och solkraft står volatila källor redan för mer än 60 % av den totala produktionskapaciteten, till exempel i Tyskland och Danmark.

Uppgifterna växer med energiomställningen

Ju högre andel vind- och solkraft, desto mer utmanande blir det att kompensera för den volatila generationen. Detta kräver inte bara mer, utan framför allt smartare elnät och ökad flexibilitet på efterfrågesidan. EM-Power Europe, den internationella fackmässan för energiledning och nätverksbaserade energilösningar, visar hur båda dessa kan genomföras. Fokus ligger på modernisering, digitalisering och flexibilisering av elnätet mot det smarta nätet, integration av prosumenter, e-mobilitet och power-to-heat i ett helhetligt, förnybart energisystem samt effektiv användning av förnybar energi. Nätoperatörer, energileverantörer, projektutvecklare och tjänsteleverantörer samt beslutsfattare från industri, handel och fastighetsbranschen hittar här innovativa tekniker och lösningar för en klimatneutral energiförsörjning dygnet runt.

EM-Power Europe kommer att äga rum i München den 14–16 juni 2023 som en del av Europas största plattform i energibranschen, The smarter E Europe. Med anledning av mässan erbjuder EM-Power Europe Conference den 13–14 juni möjligheten att utbyta åsikter med internationella experter om intelligenta nätverk för decentraliserade energianläggningar nätverksförvaltning och integrering av flexibilitet i framtidens energisystem. Detta inbegriper frågan om hur överförings- och distributionsnäten kan stabiliseras vid volatil produktion av förnybar el och samtidigt ökande efterfrågan.

Parallellt med EM-Power Europe kommer de tre andra energifackmässorna Intersolar Europe, ees Europe samt Power2Drive Europe att äga rum, vilket kommer att möjliggöra ett intensivt utbyte med sol-, lagrings- och e-mobilitetsbranschen.

www.EM-Power.eu