Så väljer du rätt jordfelsbrytare


2023-05-25

Bild:Eaton

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik Regnell på energihanteringsföretaget Eaton ger här råd på hur man väljer rätt jordfelsbrytare till olika installationer.

Eftersom svenska hem använder växelström för hushållsel är de utrustade med jordfelsbrytare typ A. I dag finns det dock många installationer som kan generera likströmsfel och jordfel, vilket standardskyddsanordningar nödvändigtvis inte upptäcker. Exempelvis kan det uppstå vid laddning av en elbil, kraftomvandlare i solcellsanläggningar, värmepumpar och HVAC-system.

När denna sorts installationer används i hem som endast är utrustade med skydd av typ A, finns det risk att jordfelsskyddet inte är tillräcklig. I värsta fall kan detta leda till överhettning, elchock och brand. Ett vanligt exempel är elbilsladdning i hemmet. Sedan 2017 har det funnits tilläggskrav i Elinstallationsreglerna, SS 436 40 00, avsnitt 722.531.2, för laddningsstationer och laddboxar. Dessa kräver åtgärder för likströmsfelströmmar, förutom när sådant skydd finns inbyggt i laddningsstationen. Det innebär att jordfelsbrytare av typ B eller typ A, kombinerat med utrustning som säkerställer frånkoppling vid felströmmar som är högre än 6 mA likström, ska användas. Trots att dessa krav funnits i sex år rapporteras det ändå om installationer med felaktig jordfelsbrytare.

– Trots den utbredda användningen av sådana moderna installationer tycks det fortfarande råda en kompetensbrist bland både yrkesverksamma, men också konsumenter på detta område. Detta kan leda till både omfattande kostnader och skador på fastighet och på personer. Därför är det hög tid att elsäkerheten sätts högst upp på agendan, säger Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton.

Här finns en sammanfattning om vilken typ av jordfelsbrytare som ska användas vid olika installationer.

Jordfelsbrytare typ A
För applikationer utan omformare och likriktare rekommenderas jordfelsbrytare typ A. Den passar för installationer av elektronik som kopplas ur, omvandlare eller omformare, exempelvis värmeugnar, värmekablar, element och ljusarmaturer.

Jordfelsbrytare typ F
Ska användas för applikationer med enfasomvandlare, som exempelvis tvättmaskiner, diskmaskiner, värmepumpar, ventilation, kylning, luftkonditionering och svetsutrustning.

Jordfelsbrytare typ B

Ska användas för likströmssystem. Detta innefattar bland annat solcellsanläggningar, batteribanker, UPS:er och elbilsladdningar. Typ B känner av alla sorters likströmmar och klarar av frekvenser upp till 1 kHz.


Källa: Eaton