Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Utsläppsfritt energisystem sparar värmen från sommarens sol till vintern


2018-10-04

Energisystemet Most fungerar cirkulärt. Först fångar vätskan upp energi från solljus i en solfångare på taket. Därefter kan den lagras utan att förlora energin. När energin ska användas körs den genom katalysatorn så att vätskan blir varm. Värmen skulle till exempel kunna användas till elementen i ett hus, och vätskan kan sedan skickas tillbaka upp på taket igen för att ansamla mer energi – helt utan utsläpp eller försämrade egenskaper hos molekylerna.
Bild: Yen Strandqvist

Energisystemet Most fungerar cirkulärt. Först fångar vätskan upp energi från solljus i en solfångare på taket. Därefter kan den lagras utan att förlora energin. När energin ska användas körs den genom katalysatorn så att vätskan blir varm. Värmen skulle till exempel kunna användas till elementen i ett hus, och vätskan kan sedan skickas tillbaka upp på taket igen för att ansamla mer energi – helt utan utsläpp eller försämrade egenskaper hos molekylerna.



En forskargrupp vid Chalmers har under en kort period gjort stora framsteg i utvecklingen av en specialdesignad molekyl som kan lagra solenergi för senare användning. Framstegen har presenterats i fyra vetenskapliga artiklar i år, bland annat nyligen i den högt rankade tidskriften Energy & Environmental Science.

För cirka ett år sedan visade forskarteamet en molekyl som har förmågan att lagra solenergi. Molekylen, som består av kol, väte och kväve, har den unika egenskapen att när den träffas av solljus så byter den skepnad till en energirik isomer, en molekyl som består av samma atomer men sammanbundna på ett annat sätt.

Isomeren kan sedan lagras för att användas senare, till exempel på natten eller på vintern. Ämnet är en vätska och är anpassat för ett solenergisystem som forskarna kallar Most (Molecular solar thermal energy storage). Bara under det senaste året har forskarteamet, som leds av Kasper Moth-Poulsen, biträdande professor vid Chalmers institution Kemi och kemiteknik, gjort stora framsteg i utvecklingen av Most.

– Vi kan nu spara energin i upp till 18 år och när vi vill använda den får vi en värmeökning som är högre än vi vågat hoppas på, säger Kasper Moth-Poulsen.

Gruppen utvecklade en katalysator för att utvinna den sparade energin. Den visade sig kunna skapa en reaktion som värmer vätskan med 63°C samtidigt som den för tillbaka molekylen till sin ursprungliga form så att den kan återanvändas i värmesystemet.

Katalysatorn fungerar som ett filter som vätskan spolas genom. Har vätskan en temperatur på 20°C när den pumpas in i filtret så kommer den vara 83°C när den kommer ut på andra sidan.

Under samma period lyckades forskarna utforma molekylen så att den energibärande isomeren nu har förmågan att behålla energivärdet i upp till 18 år, en avgörande del för projektet som i första hand handlar om kemisk energilagring. Dessutom hade systemet hittills byggt på att ämnet varit uppblandat med det brandfarliga ämnet toluen, men nu fann forskarna ett sätt att utesluta toluen och istället enbart använda energilagringsmolekylen.

Framstegen innebär att energisystemet Most nu fungerar cirkulärt. Först fångar vätskan upp energi från solljus i en solfångare på taket. Därefter kan den lagras utan att förlora energin. När energin ska användas körs den genom katalysatorn så att vätskan blir varm. Värmen skulle till exempel kunna användas till elementen i ett hus, och vätskan kan sedan skickas tillbaka upp på taket igen för att ansamla mer energi – helt utan utsläpp eller försämrade egenskaper hos molekylen.

– Vi har gjort många avgörande framsteg väldigt snabbt den senaste tiden och idag har vi ett utsläppsfritt energisystem som fungerar året om, säger Kasper Moth-Poulsen.

Solfångaren består av en konkav reflektor med ett rör i mitten. Den följer solens vandring över himlen och fungerar på samma sätt som en parabolantenn genom att fokusera solens strålar till en punkt där vätskan leds igenom ett rör. Det är även möjligt att lägga till ytterligare ett rör med vanligt vatten för att kombinera systemet med konventionell vattenvärmning.

Nästa steg för forskarna är nu att bygga ihop allt detta till ett sammanhängande system.

– Det finns mycket kvar att göra. Vi har just fått systemet att fungera. Nu ska vi se till att det blir optimalt utformat, säger Kasper Moth-Poulsen.

Lagringstiden är gruppen nöjd med, men energivärdet tror Kasper kan ökas mycket mer. Han ser det som fullt möjligt att forskargruppen inom kort kommer nå en temperaturökning på åtminstone 110°C, och bedömer att teknologin skulle kunna vara i bruk inom 10 år.

Forskningen har finansierats av Knut & Alice Wallenbergs stiftelse och Stiftelsen för strategisk forskning.


Mer om: Framstegen bakom de fyra vetenskapliga publiceringarna

Forskargruppen har publicerat hela fyra vetenskapliga artiklar om energisystemet under 2018:

  1. Molekylen behöver inte längre blandas upp med andra ämnen. Fram tills nyss användes toluen. Liquid Norbornadiene Photoswitches for Solar Energy Storage i tidskriften Advanced Energy Materials.
  2. Energidensiteten ökas, samtidigt som energin kan lagras under längre tid. Molecular Solar Thermal Energy Storage in photoswitch oligomers increases energy densities and storage times i tidskriften Nature Communications.
  3. Energin kan lagras i upp till 18 år.Norbornadiene-based photoswitches with exceptional combination of solar spectrum match and long term energy storage i tidskriften Chemistry a European Journal.
  4. Nytt rekord i hur effektivt uppvärmningen sker. Vätskan kan öka 63 grader i temperatur. Macroscopic Heat Release in a Molecular Solar Thermal Energy Storage System i tidskriften Energy and Environmental Science.



Källa: Chalmers

Tipsa en vn Skriv ut



Gamla solcellspaneler lastas på en lastbil för transport till återvinning
Gamla solcellspaneler lastas på en lastbil för transport till återvinning

Första lasset solcellspaneler till återvinning – REMONDIS tar ett historiskt steg

Under påskveckan 2025 markerades en milstolpe i svensk återvinning när det första lasset med uttjänta solcellspaneler skickades från REMONDIS anläggning i...

Läs mer
flamkontroll
Solceller monterade av Climat80 Gruppen.

60-öringen försvinner – men du kan fortfarande maximera värdet av din solenergi

Den 1 januari 2026 försvinner den statliga skattereduktionen på 60 öre/kWh för...

Läs mer


Uniper vill växa inom förnybar elproduktion

Uniper har beslutat att växa inom förnybar elproduktion. Som ett första steg i...

Läs mer


Rabbalshede Kraft beviljas EU-stöd för två stora solkraftsprojekt

Rabbalshede Kraft stärker sin position som ledande aktör inom förnybar energi i...

Läs mer
Skogslotten

Driva möjliggör ridskolan Skogslottens storsatsning på solenergi

Som en av de största aktörerna i branschen har ridanläggningen och ridskolan...

Läs mer
Mötesplatsen där idéer blir verklighet. Elmia Solar är mer än en mässa – det är en plats där innovation, affärer och relationer föds.

Från idé till prisbelönt mässa – Elmia Solar stärker Jönköpings roll i energiomställningen

Elmia fortsätter sätta Jönköping på kartan som en mötesplats fö...

Läs mer
<div class=\

Deponi blev solpark - Rottneros Bruk matar in 2,5 miljoner kWh solel rakt in i produktionen

Jakten på lägre elkostnader tog Rottneros Bruk till en oväntad plats – en...

Läs mer
<div class=\

Deponi blev solpark - Rottneros Bruk matar in 2,5 miljoner kWh solel rakt in i produktionen

Jakten på lägre elkostnader tog Rottneros Bruk till en oväntad plats – en...

Läs mer
På Spinneriet i Lindome installerades ECOKRAFTs solcellslösning SmartSolarBox på bara sex timmar – snabbt, smidigt och utan att störa verksamheten.

Historisk byggnad möter framtidens teknik – Venturi Fastigheter väljer ECOKRAFT för solcellsinstallation på Spinneriet i Lindome

Spinneriet i Lindome har en lång historia som en plats för hantverk och industriell...

Läs mer
markbaserad solcellsanläggning

KP Energy storsatsar på markbaserade solcellsanläggningar för Sveriges lantbrukare

Behovet av förnybar energi ökar stadigt, och allt fler lantbrukare och markägare ser...

Läs mer
Alexander Riddermark, VD på Riddermark Bil 

Riddermark Bil nominerad till Solenergipriset 2025

Riddermark Bil har blivit nominerad till det prestigefyllda Solenergipriset 2025, en utmä...

Läs mer
Varmt välkommen till vår monter A09:29!🔹

OEM Automatic ställer ut på Elmia Solar 4–6 februari

OEM Automatic är stolta över att delta på Elmia Solar, den ledande mö...

Läs mer


David Rosberg tar över som ny VD för BayWa r.e. Nordic

BayWa r.e. Nordic meddelar att David Rosberg, nuvarande Head of Finance i Norden, har utsetts till...

Läs mer
Höganäs Solpark

Solid Vind och Sol AB tillsammans  G&G Infra  AB annonserar idag ett partnerskap centrerat runt utveckling, byggnation och ägande av svenska solparker.

Solid Vind & Sol AB & G&G infra AB annonserar idag ett partnerskap centrerat runt...

Läs mer
Solpanel för solstrålningsmätning vid Högskolan Dalarna.

40 år av forskning inom hållbar energi vid Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har under 40 år varit en ledande aktör inom forskning och...

Läs mer


Solis presenterar ny lågspänd 3-fas hybridomriktare

Skräddarsydd för energilagringsbehov i bostäder och mindre kommersiella fastigheter

Läs mer
OKQ8 tar nästa steg i sin satsning på förnybar energi genom att integrera sitt varumärke för solenergi, SunDay, under varumärket OKQ8.

OKQ8 stärker sin satsning på solenergi

OKQ8 tar nästa steg i sin satsning på förnybar energi genom att integrera sitt...

Läs mer
En ny solpark planeras att anläggas nordväst om Everöd. Parken väntas få en maxeffekt på 52 MW och skulle på årsbasis kunna producera hälften av det totala behovet av hushållsel i Kristianstad tätort.

Ny solkraftspark planeras i Kristianstad

C4 Energi och infrastrukturbolaget Polhem Infra planerar en ny solcellspark i de södra delarna...

Läs mer


Weland Stål och OKQ8 i solenergisamarbete

Weland Stål AB och OKQ8 har inlett ett nytt spännande samarbete inom solenergi....

Läs mer


Sveaskog flyttar fram positionerna inom solenergi

Sveaskog tar steget in på solkraftsmarknaden och tecknar samarbetsavtal med två bolag,...

Läs mer
Solparken som Solkompaniet har uppfört på uppdrag av Solgrid och Encavis ligger utanför Västervik.  

Ny solpark i Västervik redo att producera 15 GWh fossilfri el per år

Solkraftutvecklaren Solgrid och kraftproducenten Encavis valde Solkompaniet som EPC för sitt...

Läs mer
Mest lästa

Palgo

BK Services

ramab

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Nordheat

Vindkraftcentrum

KL Industri 250

OKQ8

Markavtal

KTR

Elmässan 2
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se