Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Biljätte investerar i vindkraftpark i Skellefteå


2021-12-09

Ny vindkraftpark i Skellefteå: Volkswagen stödjer elproduktion för 27 000 hushåll.
Bild: Volkswagen
Ny vindkraftpark i Skellefteå: Volkswagen stödjer elproduktion för 27 000 hushåll.

Volkswagen tar ytterligare ett stort steg mot sitt mål om en koldioxidneutral användning av elbilar under hela livscykeln. Märket investerar nu i en ny vindkraftpark i Skellefteå med en årlig kapacitet på cirka 100 GWh som kan förse motsvarande 27 000 hushåll med el.

Volkswagen har för avsikt att vara helt koldioxidneutralt fram till år 2050. Därför går företaget långt utöver elektrifieringen av bilen med sitt holistiska program ”Way to Zero” för att minska koldioxidutsläppen. Volkswagen är den första biltillverkaren att stödja utbyggnaden av förnybar energi i industriell skala – och kommer att driva på utbyggnaden av europeiska vindkraftparker och solenergianläggningar med cirka 40 miljoner euro fram till 2025.

Volkswagen har nu kommit överens om det hittills största projektet i sin portfölj med vindkraftverkföretaget wpd Onshore Aldermyrberget AB i Skellefteå. Volkswagens andel av vindkraftparken producerar ca 100 GWh el, vilket räcker till 27 000 hushåll. Därmed lever Volkswagen också upp till sitt ansvar som marknadsledare för elbilar i Sverige. I samband med nettokoldioxidneutral tillverkning av ID.-modellerna, tar nu Volkswagen ytterligare ett stort steg mot sitt mål om en koldioxidneutral användning av elbilar under hela livscykeln.

Samtidigt som övergången till e-mobilitet snabbas upp och ID.-familjen expanderas ytterligare, som en del av ACCELERATE-strategin, stödjer Volkswagen investeringar i vindkraftsparker och solenergianläggningar och ökar på så sätt mängden el från förnybara energikällor i elnätet. På så sätt förbättrar företaget ID.-familjens klimatavtryck och lägger grunden för en koldioxidneutral användning av den elektriska fordonsparken.

– Volkswagen är oåterkalleligt på väg mot nollutsläpp. Vi fokuserar på att minska koldioxidutsläppen och göra mobiliteten hållbar. Vi är den första biltillverkaren som stödjer utbyggnaden av förnybar energi i stor skala. E-mobilitet kan endast bidra effektivt till klimatskyddet om elbilarna hela tiden laddas med förnybar el, säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

Utöver vindkraftparken i Sverige kommer en ny solenergianläggning i Tramm-Göthen i nordöstra Tyskland att tas i drift i början av 2022. Det gemensamma projektet med energiföretaget RWE har cirka 420 000 solcellsmoduler och är det största oberoende solenergiprojektet i Tyskland. Därefter följer ytterligare ett 20-tal gröna elprojekt i länder som Spanien, Storbritannien och Finland fram till 2025.

Alla projekten ska tillsammans generera cirka sju terawattimmar extra förnybar el. Det motsvarar kapaciteten hos över 300 vindkraftverk och skulle kunna täcka den årliga förbrukningen för 600 000 hushåll.

En viktig faktor för att uppnå koldioxidneutral e-mobilitet är att konsekvent kunna ladda bilar med elektricitet som produceras helt från förnybara källor. Bara detta skulle minska CO2 -utsläppen med nästan hälften jämfört med EU:s vanliga elmix. Volkswagen erbjuder redan sina kunder förnybar el för laddning hemma och utmed vägarna (till exempel vid IONITY-laddningsstationer). Genom att göra dessa investeringar i utbyggnad av förnybara energislag går märket ett steg längre och stödjer skapandet av vindkraftparker och solenergianläggningar i Europa med störst försäljning av elbilar från Volkswagen.

– Vi tänker och agerar regionalt i våra projektbeslut. Vårt fokus ligger på att investera i förnybar energi, i synnerhet där elbilar från Volkswagen är särskilt populära bland kunderna. Vår andel i vindkraftparken i Sverige är därför ett logiskt steg. Med det hittills största projektet för förnyybar el i vår portfölj lever vi också upp till vårt ansvar som marknadsledare inom elbilar i Sverige, säger Andreas Walingen, strategichef på Volkswagen.

Med en marknadsandel på 20 procent och 9 300 registreringar från januari till november 2021 är Volkswagen ledande inom elbilar i Sverige. ID.4 är den mest registrerade elbilen på den svenska marknaden hittills under 2021. Från januari till slutet av november har fler än 6 000 exemplar av den koldioxidneutral tillverkade modellen levererats till de svenska kunderna.

Sverige är alltså ett bra exempel på framgångarna med Volkswagens elbilsoffensiv och ID.-familjen i Europa: Volkswagen levererade omkring 290 000 elbilar till kunderna från januari till oktober – en trefaldig ökning jämfört med 2020.


”Way to Zero" fokuserar på hållbar tillverkning och användning av elbilar

Volkswagen har för avsikt att vara nettokoldioxidneutralt senast 2050. Det tillfälliga målet är att minska koldioxidutsläppen per bil med 40 procent i Europa till 2030 (baslinje: 2018). Därmed skulle en genomsnittlig Volkswagen släppa ut cirka 17 ton mindre koldioxid. Förutom att snabba på övergången till e-mobilitet, ska produktionen (inklusive leveranskedjorna) och driften av elbilar göras koldioxidneutral. Till detta ska läggas den systematiska återvinningen av högspänningsbatterier från gamla elbilar.

Hjärtat i ”Way to Zero”-programmet för att minska koldioxidutsläppen är märkets ACCELERATE-strategi som syftar till att öka takten i elbilsoffensiven. Målet är att helt elektrifiera den nya fordonsflottan. År 2030 kommer minst 70 procent av Volkswagens totala försäljning i Europa att vara helt eldrivna bilar, det vill säga mer än en miljon bilar. I Nordamerika och Kina bör andelen sålda elbilar uppgå till minst 50 procent. Dessutom kommer Volkswagen att lansera minst en ny elbil varje år.


Källa: Volkswagen


Tipsa en vn Skriv ut



ASSA ABLOY 3523 underlättar utrymning vid nödsituationer i till exempel ställverk, vindkraftverk och serverhallar. 
ASSA ABLOY 3523 underlättar utrymning vid nödsituationer i till exempel ställverk, vindkraftverk och serverhallar.
 

ASSA ABLOY 3523 underlättar utrymning vid nödsituationer

Det måste alltid finns en väg ut, särskilt om olyckan är framme. I vissa utrymmen och fastigheter är förutsättningarna speciella. Vid en olyckshändelse kan...

Läs mer
Vattenfall
Statkrafts visionsbild av konceptet Grön Flexibel Baskraft. 

Statkraft och Karlshamn i samarbete för trygg grön elförsörjning

Statkraft har kommit överens med Karlshamns kommun om att ta över industrimark för...

Läs mer
flamkontroll


Foyen har framgångsrikt biträtt Zephyr Renewable AB avseende en ansökan om tillstånd till vindkraftpark Bergaskogen

Foyen har framgångsrikt biträtt Zephyr Renewable AB avseende en ansökan om...

Läs mer
Vindkraftverk avskräcker inte turister från att besöka en destination<span> </span>konstaterar forskare vid Etour.

Turister tål vindkraft

Vindkraftverk avskräcker inte turister från att besöka en destination. Det är...

Läs mer
Renewables är ett nationsöverskridande affärsområde med kompetens att möta specifika behov inom vindkraft där de uppstår. 

CERTEX Renewables – en frisk fläkt inom global vindkraft

CERTEX Renewables är ett nytt verksamhetsområde inom den multinationella koncernen...

Läs mer
Vindkraftpark i markbygden 

Positivt besked för högre vindkraftverk i Hästliden

Vid dagens kommunfullmäktigesammanträde ställde sig mötet bakom tillstå...

Läs mer


Sveriges största solpark invigd - ska driva Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland

Igår invigdes Sveriges största solpark i Fjällskär utanför Nyköping....

Läs mer


Kritiskt med verkningsfulla incitament för att få fart på vindkraftutbyggnaden

Regeringens särskilda utredare Ulrika Liljeberg har presenterat sitt förslag i rapporten...

Läs mer
Koncernchef i Aneo, Ståle Gjersvold, och koncerndirektör för tillväxt av förnybar energi i Aneo, Kari Skeidsvoll Moe.

Aneo med miljardinvestering i Sverige

Koncernen Aneo som är verksam inom förnybar energi förvärvar två svenska...

Läs mer


Ny vindkraftpark ska anläggas i mellansverige

AF Gruppens dotterbolag Kanonaden Entreprenad har fått uppdraget att anlägga en stö...

Läs mer


Ilmatar Offshore anlitar Ramboll för MKB norr om Åland

Ramboll Finland ansvarar för miljökonsekvensbeskrivning och miljökonsekvensbedö...

Läs mer


Vattenfall får bygga Finlands första stora havsbaserade vindkraftspark

Vattenfall har inlett ett samarbete med Metsähallitus kring att bygga och driva Finlands...

Läs mer

Vindkraftsparken Skåramåla snart i produktion, nästa steg blir sol


Arbetet med att resa de åtta vindkraftverken i Skåramåla utanför Ryd i...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se