Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Rekordintresse när Stockholms marknadsplats för eleffekt öppnar


2022-12-05

Bild: Vattenfall

Nu öppnar den tredje säsongen av sthlmflex, marknadsplatsen för efterfrågeflexibilitet i Stockholmsregionen. Intresset är rekordstort, med 120 procents ökning av deltagande flexresurser jämfört med föregående år.

Initiativet till sthlmflex uppstod när situationen med kapacitetsbrist i Storstockholm för några år sedan blev alltmer ansträngd. Fler bostäder, industrier, eldriven trafik och ambitiösa mål för minskade klimatutsläpp gör att elektrifieringen ständigt ökar i Storstockholm. Elnätsföretagen rekordinvesterar i nya och upprustade kablar, ställverk och annan utrustning, men innan elnätet är färdigbyggt kan kalla vinterdagar göra att efterfrågan på el plötsligt ökar dramatiskt. Kapaciteten i elnäten riskerar då att slå i taket. sthlmflex introducerades för att hitta eleffektresurser.


Flytta, minska eller producera
Enkelt uttryckt handlar sthlmflex om en marknad för elnätskunders flexibilitet. Olika aktörer erbjuds ersättning för att vara flexibla med sin elanvändning eller elproduktion, och på så sätt frigörs eleffekt när behovet uppstår. Det handlar om allt ifrån uppvärmning av villor och fastigheter, till elbilsladdare, reservkraftverk, fastighetsstyrning samt belysning. En deltagare kan alltså få betalt både för att den vid en given tidpunkt minskar eller flyttar sitt elbehov, eller för att man producerar el.

Inför årets säsongsöppning är intresset större än någonsin. Det rådande läget på elmarknaden, med ökade kostnader för el och efterfrågan på el i elnätet, har gjort att flexibilitet blivit en allt viktigare del av elsystemet. Marginalerna i det svenska elnätet har minskat och behoven av marknadslösningar som sthlmflex ökar. Det visar sig i att intresset mer än fördubblats jämfört med föregående vinter. Flexibilitetsmarknaden behövs när flaskhalsar i elnäten uppstår. Genom att allt fler aktörer deltar med effektflexibilitet kan kapacitet frigöras när det blir trångt i elnätet, till exempel under kalla vinterdagar.

─ Det är viktigt med flexibilitet idag av flera skäl. Inom sthlmflex är det ett snabbt och effektivt sätt att hantera flaskhalsar i elnätet innan nätförstärkningar är på plats. I framtiden kommer den energiomställning vi står inför att ställa stora krav på elnätet, och då behöver vi använda oss av alla verktyg, däribland flexibilitet, säger Staffan Engström, enhetschef nya stödtjänster och nätutnyttjande på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät driver sthlmflex i samarbete med de två elnätsföretagen Ellevio och Vattenfall Eldistribution.

─ sthlmflex är ett utmärkt exempel på hur olika företag går ihop för att lösa ett problem. Tillsammans tar vi ansvar för att våra kunder i Stockholmsregionen har en fortsatt trygg elförsörjning. Att vi går samman på en gemensam marknad gör också att sannolikheten för att den tillgängliga flexibiliteten kommer till användning, säger Magnus Westman Larsson, projektledare hos Ellevio.


Motsvarar en medelstor stad
Den nya säsongen öppnar den 1 december 2022 och pågår till 31 mars 2023. Denna vinter deltar totalt cirka 4 600 flexibilitetsresurser från 10 olika leverantörer. En nyhet till vinterns säsong är testet av en ny affärsmodell i sthlmflex som liknar den som finns på den nationella balansmarknaden FCR. Under vissa timmar får deltagarna på sthlmflex en ersättning för att de har tillgänglig effekt att sälja, oavsett om effekten i slutändan används eller inte. Det ökar lönsamheten för deltagarna på marknaden och minskar också tröskeln för nya deltagare att ta steget in på marknaden.

─ Årets flexibla resurser på marknadsplatsen kan tillsammans frigöra upp till cirka 150 MW om allt skulle vara tillgängligt vid samma tidpunkt. Det kan jämföras med effektbehovet i en mellanstor svensk stad. Affärsmodellen är en nyckelfråga för att potentiella flexibilitetsresurser fortsatt ska bli tillgängliga på flexibilitetsmarknaden, säger Yvonne Ruwaida, affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution.


E.ON Energidistribution ny projektmedlem
I år går E.ON Energidistribution in som ny medlem i projektet, som köpare av effekt i sina lokala elnät i länet. Köp av flexibilitet sker för första gången i sthlmflex på och av lokalnätet. I EON:s lokalnät finns också nya resurser från två stora värmeanläggningar, men också från villakunder i Vaxholm via en aggregator. Resurserna kommer sedan att kunna stötta både E.ONs lokalnät, men även Vattenfall Eldistribution och Ellevio som regionnätsägare.

─ sthlmflex är ett spännande bidrag till att mildra kapacitetsbristen i regionen, bidra till fortsatt tillväxt och till att möjliggöra smartare styrning av vårt energisystem. Det är också spännande att se hur fler och fler olika typer av aktörer är aktiva på flexmarknaden. Ju fler olika typer av resurser som blir aktiva på marknaden, desto troligare är det att det finns flexibilitet när vi behöver det som mest i nätet, säger Adam Engström, prognoschef på E.ON.


Källa: Vattenfall

Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se