Instagram

Facebook

Släckare för litium stoppade brand i truckbatteri


2019-10-28

Michael Bengtsson på Räddningstjänsten i Båstad var först på plats och lyckades begränsa branden på Lindab.
Bild: GPBM Nordic
Michael Bengtsson på Räddningstjänsten i Båstad var först på plats och lyckades begränsa branden på Lindab.

Det började som ett automatiskt brandlarm på Lindab. När första insatsen från Räddningstjänsten i Båstad kom till platsen visste de inte om det var litiumbatterier som brann.
– Vi satte på oss ansiktsskydd och tog med oss vår AVD-släckare för litiumbrand och lyckades snabbt begränsa eldhärden i väntan på den stora insatsstyrkan, säger Pelle Pettersson, som var insatsledare.

Egentligen var inte automatlarmet början. Istället var det personalen som orsakade branden när ett truckbatteri skulle bytas.

– När vi lyfte ur ett batteri kom sladdarna i kläm, det blev kortslutning och branden uppstod, säger Berne Olsson, brandskyddsansvarig på Lindab.

De stora truckbatterierna är på hela 700 A och gav snabbt en ganska kraftig brand. Personalen reagerade direkt och började släcka med en pulversläckare. Men släckaren lyckades inte kväva branden utan den flammade upp när man slutade att spruta pulver, på grund av kortslutningen.

Samtidigt gick automatlarmet till Räddningstjänsten Båstad Brandstation som ryckte ut. Först med en mindre bil, så kallad FIP-enhet (första insatsperson), med uppgift att rädda liv och bedöma situationen. På vägen ut kom information om att det brann i ett truckbatteri och att det kunde vara ett litiumjonbatteri. Det innebär att branden är betydligt svårare att släcka och att den kan avge giftiga gaser.

– Vi tog snabbt beslut att skicka in en brandman med ansiktsskydd och en AVD-släckare för litiumbrand, säger Pelle Pettersson, räddningschef och insatsledare på Räddningstjänsten i Båstad.


Förhindrade återtändning
Tack vare AVD-släckaren kunde branden släckas och en skorpa bildades över batteriet som förhindrade återtändning, trots att batteriet låg i kortslutning. När den stora brandbilen kom kunde brandmännen gå in och klippa elkabeln och därefter släcka branden helt.

– Det visade sig att det inte var något litiumjonbatteri, utan ett blybatteri som brann, men trots det lyckades vi avgränsa branden genom att använda AVD-släckaren, säger Pelle Pettersson.

Vad gäller de materiella skadorna klarade sig Lindab ganska bra. Värst skada orsakade pulversläckaren, som innebar att man fick göra en stor sanering av brandplatsen efteråt. Men det kunde varit ännu värre om branden utbrutit på ett lager och man inte haft varken automatlarm eller rätt brandsläckare.


Växande problem
AVD-släckaren är en relativt ny utrustning i brandbilen. Anledningen är att det sker allt fler incidenter med litiumjonbatterier och Pelle Pettersson menar att detta är ett växande problem. Samtidigt förklara han att man nu upptäckt den nya möjligheten att begränsa branden med AVD-släckaren.

– Fördelen är att vi som gör den första insatsen, FIP, nu kan göra en omedelbar åtgärd och begränsa branden och därmed även minska de materiella skadorna.

På Lindab har man fortfarande mest blybatterier, och använder främst pulver- och koldioxidsläckare. En AVD-släckare finns där företaget lagrar sina batterier.

– Men i takt med att det kommer fler litiumjonbatterier får vi skaffa fler AVD-släckare, säger Berne Olsson.


Efterlyser riktlinjer
Han medger att det redan finns en del litiumjonbatterier på Lindab, ex. elcyklar och elbilar och att man nu får titta över säkerheten.

Pelle Pettersson på Räddningstjänsten i Båstad berömmer initiativet och tycker att Lindab har ett högt risktänkande. Tyvärr är inte risktänkandet kring batteribränder lika högt överallt.
– Vi försöker sätta krav på kommunen att man exempelvis inte bara kan köra in sina elcyklar i ett konferensrum och ladda under natten, men vi har svårt att nå fram.

Pelle Pettersson efterlyser klarare riktlinjer kring hantering av litiumjonbatterier från MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap.
– Nu sitter vi på varje kommun och funderar kring hur vi ska hantera dessa nya risker, det hade varit bra med tydliga riktlinjer från centralt håll. Då hade vi haft lite bättre påtryckningsmedel. 

Fakta:
Housegard LithEx-6.
Housegard 6 liters AVD brandsläckare är lämplig att använda mot bränder i litiumjonbatterier och fasta metaller. Litiumbrandsläckaren är testad och godkänd enligt EN3. Släckaren är designad för att upprätthålla högsta prestanda och kvalitet, den är tredjepartstestad och godkänd mot bränder i litiumjonbatterier. Släckmedlet skall bytas vart femte år. Rekommenderas för arbetsplatser där litiumjonbatterier hanteras (t ex bilverkstäder, sjukhus, lager, transport samt vid tillverkning av produkter där litiumjonbatterier används.)
 

Housegard LithEx Släckspray. Idealisk för att bekämpa litiumjonbatteribränder av begränsad storlek i miljöer som exempelvis i bostäder, hotell, sjukhus, bilar, husvagnar, kollektivtrafik, båtar, flygplan. LithEx Släckspray är 30 cm hög och innehåller 500 ml AVD.




Källa: GPBM Nordic


Tipsa en vn Skriv ut





Uniper vill växa inom förnybar elproduktion

Uniper har beslutat att växa inom förnybar elproduktion. Som ett första steg i Sverige har företaget beslutat att vidareutveckla två solparksprojekt i Hallsberg och Katrineholm.

Läs mer
deutsche-windtechnik


Rabbalshede Kraft beviljas EU-stöd för två stora solkraftsprojekt

Rabbalshede Kraft stärker sin position som ledande aktör inom förnybar energi i Norden. Bolagets två första solparker i Finland beviljas totalt över 100 miljoner...

Läs mer
Gotfire


Rekordstort Elfack samlade branschen för framtidens energi och elektrifiering

Elfack 2025 är mer relevant än någonsin. Med rekordmånga utställare och besökare, ett mässgolv fyllt av energi och ett starkt fokus på innovation och...

Läs mer
Heta utbildningar
Skogslotten

Driva möjliggör ridskolan Skogslottens storsatsning på solenergi

Som en av de största aktörerna i branschen har ridanläggningen och ridskolan Skogslotten möjlighet att agera föregångsexempel för andra. Men en satsning på...

Läs mer
Statkraft
Mötesplatsen där idéer blir verklighet. Elmia Solar är mer än en mässa – det är en plats där innovation, affärer och relationer föds.

Från idé till prisbelönt mässa – Elmia Solar stärker Jönköpings roll i energiomställningen

Elmia fortsätter sätta Jönköping på kartan som en mötesplats för framtidens lösningar. I februari 2024 arrangerades Elmia Solar för första gå...

Läs mer
Clinton
Batteriparken består av sex containrar fyllda med battericeller som tillsammans har en kapacitet på 12 megawattimmar (MWh). Detta motsvarar tillräckligt med energi för att driva en normalstor elbil 1,5 varv runt jorden.

Luleå Energis nya batteripark i drift

Nu är Luleå Energis nya batteripark driftsatt. Batteriparken, som har fått namnet Altilium, är placerad på Porsödalen i Luleå och är Norrbottens fö...

Läs mer
KL Industri


Energiföretagen kommenterar: Elmarknadsutredningen har överlämnat sitt betänkande

Den 24 april överlämnade Elmarknadsutredningen sitt betänkande till regeringen. Förslagen omfattar flera områden, alltifrån investeringar i ny kraftproduktion till...

Läs mer
dekon_550
C4 Energi tar stora steg mot en hållbar framtid med nästan 100% fossilfri elproduktion, produktionsrekord för biogas och nya satsningar på energieffektivisering, enligt hållbarhetsrapporten för 2024

Pressmeddelande: C4 Energi presenterar hållbarhetsrapporten för 2024

  • Nära 100 % fossilfri elproduktion
  • Produktionsrekord för biogas
  • Utökad satsning på energieffektivisering

Hållbarhetsrapporten för 2024 visar att C4 Energi fortsätter...

Läs mer
Melbye
Kraftvärmeverket på Torsvik hanterar avfall från både hushåll och verksamheter. En anläggning som tar hand om restavfall som inte går att återvinna.

Ökade utsläpp från Jönköping Energi – flera faktorer bakom förändringen

Jönköping Energi stod under 2024 för en stor andel av Jönköpings läns rapporterade utsläpp av växthusgaser. Bolaget driver flera anläggningar för...

Läs mer
Metrotherm
<div class=\

Deponi blev solpark - Rottneros Bruk matar in 2,5 miljoner kWh solel rakt in i produktionen

Jakten på lägre elkostnader tog Rottneros Bruk till en oväntad plats – en gammal deponi, som länge saknat värde, blev grunden för deras nya solpark. Tillsammans...

Läs mer
Solarsupply
En förutsättning för cementindustrins klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät.

Ytterligare 102 miljoner stärker Gotlands elnät och bidrar till cementindustrins omställning

Att höja kapaciteten av Gotlands elnät är nödvändigt för att industrin och ön ska kunna fullfölja sin klimatomställning. Med EU-finansiering från...

Läs mer
Solpalnet
<span>– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.</span>

Koldioxid i ny form – tekniksprång i Linköping

Tekniska verken i Linköping är först i landet med att bygga en anläggning som kan uppgradera koldioxid från biogasproduktionen så att den bli godkänd för...

Läs mer
flamkontroll


Positivt med förslag om finansieringsmodell för ny kärnkraft

Vid en pressträff idag presenterade regeringens proposition om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. Energiföretagen välkomnar att staten tar ett...

Läs mer
cortus
Fredrik Engström (vänster i bild) blir ny chef för Värme & Kyla på Luleå Energi. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus Johansson (höger i bild), in i sin nya roll som projektchef för projektet Framtidens fjärrvärme.

Projektet Framtidens fjärrvärme går in i ny fas

Luleå Energi tillsätter Fredrik Engström som ny chef för Värme & Kyla, ett affärsområde under stor utveckling. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus...

Läs mer
På Spinneriet i Lindome installerades ECOKRAFTs solcellslösning SmartSolarBox på bara sex timmar – snabbt, smidigt och utan att störa verksamheten.

Historisk byggnad möter framtidens teknik – Venturi Fastigheter väljer ECOKRAFT för solcellsinstallation på Spinneriet i Lindome

Spinneriet i Lindome har en lång historia som en plats för hantverk och industriell utveckling. Idag är byggnaden en kreativ hubb som rymmer butiker, kontor samt aktörer inom...

Läs mer


Elektronikmässan 2025 – Över 85 produktnyheter och 600 produkter visas upp i Stockholm

Elektronikmässan 2025, som äger rum den 2–3 april på Kistamässan, blir årets största samlingsplats för elektronikbranschen. Med över 85 produktnyheter...

Läs mer
Linda Östberg på plats i kraftvärmeverket Heden 3 i Karlstad.

Karlstads Energi i miljonsatsning på forskning för ett robust och hållbart energisystem

Karlstads Energi och 19 andra energiföretag från hela landet satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges...

Läs mer


Fortsatt förtroende från energibolaget Ellevio – Omexom tecknar nytt långsiktigt avtal

Energibolaget Ellevio har valt att ge Omexom fortsatt förtroende genom ett nytt strategiskt avtal, vilket innebär att bolaget fortsätter att spela en nyckelroll i utvecklingen av...

Läs mer
markbaserad solcellsanläggning

KP Energy storsatsar på markbaserade solcellsanläggningar för Sveriges lantbrukare

Behovet av förnybar energi ökar stadigt, och allt fler lantbrukare och markägare ser fördelarna med att investera i solceller. KP Energy, en ledande grossist inom solenergi och en...

Läs mer
Hållbar AI för energisektorn 

AI och energisektorn: Att utveckla framtidens hållbara teknologi

I takt med att artificiell intelligens revolutionerar allt fler branscher ökar också dess miljöpåverkan. Många ser AI som en självklar lösning för ökad...

Läs mer
I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun.

Mullsjös fjärrvärme blir en del av Solör Bioenergi

I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun, genom ett förvärv från Mullsjö Energi & miljö AB....

Läs mer
Bravida Offshore

Bravida Danmark tecknar nytt avtal med Energinet för underhåll av förnybar infrastruktur

Bravida Danmark ingår i ett nytt avtal med Energinet för underhåll och inspektion på åtta av Energinets havsbaserade anläggningar i Danmark. Avtalet sträcker...

Läs mer
Alexander Riddermark, VD på Riddermark Bil 

Riddermark Bil nominerad till Solenergipriset 2025

Riddermark Bil har blivit nominerad till det prestigefyllda Solenergipriset 2025, en utmärkelse som delas ut av Svensk Solenergi för att lyfta fram banbrytande initiativ inom solenergi....

Läs mer


Starkt resultat för Göteborg Energi 2024 ger kraft i energiomställningen

Göteborg Energi gör ett starkt ekonomiskt resultat för 2024. Det står klart sedan VD Per-Anders Gustafsson överlämnat koncernens årsredovisning till styrelsen....

Läs mer
Mest lästa

Palgo

BK Services

ramab

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Nordheat

Vindkraftcentrum

KL Industri 250

OKQ8

Markavtal

KTR

Elmässan 2
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se