Instagram

Facebook

Akademiska Hus gör sin enskilt största satsning på solceller


2021-12-14

Kemicentrum är en av byggnaderna i Lund där Akademiska Hus sedan tidigare har installerat solceller.
Bild: Akademiska Hus
Kemicentrum är en av byggnaderna i Lund där Akademiska Hus sedan tidigare har installerat solceller.

Akademiska Hus gör en rekordstor satsning på förnybar energi vid Lunds universitet. Flera nya solcellsanläggningar ska installeras, bland annat bolagets enskilt största någonsin med en kapacitet på 450 000 kWh miljövänlig el varje år. Tillsammans med redan befintliga anläggningar på området kommer den årliga produktionen totalt att uppgå till strax över 2 miljoner kWh. Därmed blir Campus Lund också det campusområde i landet med störst solelproduktion.

Sedan 2007 har Akademiska Hus kontinuerligt försett Sveriges campusområden med solcellsanläggningar som ett led i att minska mängden levererad energi och istället satsa på förnybara energikällor. De senaste åren har antalet anläggningar på campus runt om i landet ökat rejält och nu tar bolaget ytterligare ett omfattande grönt kliv framåt för att skapa än mer hållbara campusområden.

Akademiska Hus investerar cirka 14 miljoner kronor i nio nya solcellsanläggningar vid Lunds universitet, däribland på taken till byggnaderna Språk- och litteraturcentrum, Eden, Annexet och Geocentrum. Störst anläggning placeras på taket till Biomedicinskt centrum (BMC), som kommer att täcka en yta på cirka 2 500 m2 och som när den är i drift kommer att producera hela 450 000 kWh per år. Det gör den till Akademiska Hus enskilt största solcellsanläggning någonsin.

– Den rekordstora satsningen som Akademiska Hus nu gör innebär att vi har installerat solceller på i princip alla tak som är lämpade för solceller inom vårt fastighetsbestånd i Lund. Det är ett bevis på att vi lägger stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning och att vi tillsammans med Lunds universitet bidrar till ett fossilfritt samhälle. Med fler solceller säkras också en elproduktion och elanvändning som sker nära varandra, vilket minskar överföringsförluster i elnäten, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus.


Mål om klimatneutralitet
Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat solceller i Lund på byggnaderna Ekologi, Maxlab, Kemicentrum, Biologicentrum, Byrålogen samt bolagets egna kontor Handsken. Sammantaget kommer de redan befintliga och de nio nya anläggningarna att årligen producera strax över 2 miljoner kWh miljövänlig solel. Energin kommer i sin helhet att användas inom Akademiska Hus fastigheter på campus för ventilation, pumpar, belysning och andra fastighetsinstallationer. Den motsvarar genomsnittsförbrukningen för hundra normalstora villor eller att köra cirka tre varv runt jorden med elbil.

– Akademiska Hus satsning på solceller ligger i linje med Lunds universitets miljö- och hållbarhetsmål och bidrar till en lokal elproduktion. Placeringen av solcellerna på hustak innebär också att mark inte behöver tas i anspråk för elproduktionen, säger Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet.

– Lunds universitet ska agera som förebild när det gäller hållbarhet och en klok användning av energiresurser följer de globala målen. Åtgärder som dessa är därför inte bara en investering i framtiden, de ökar också universitetets trovärdighet i hållbarhetsfrågor, säger Heiko Herwald, vicedekan med ansvar för hållbarhetsfrågor vid Medicinska fakulteten.

De nio nya solcellsanläggningarna installeras löpande med start i december 2021 och planeras att vara driftsatta till sommaren 2022.


Källa: Akademiska Hus


Skriv ut

Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som...

Läs mer
Sun Solutions
Xian’e Li, doktorand vid Linköpings universitet, är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Communications.

Nytt ljus över organiska solceller

För att ställa om till en fossilfri energiförsörjning krävs bland annat...

Läs mer
krannich_550
Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Domen mot solparken i Svedberga överklagas

European Energy överklagade under måndagen Länsstyrelsen Skånes beslut att...

Läs mer
Enerbrokers


Högt elpris driver rekordstor efterfrågan på solceller

Höga elpriser och en energimarknad med snabba svängningar gör att intresset för...

Läs mer


Solceller ger el till Sveriges Radios nya rullande redaktion

Nu förstärker Sveriges Radio den lokala närvaron med hjälp av en satsning...

Läs mer
Rekordmånga ansökningar gällande solcellsanslutningar.

Rekordhög efterfrågan på solcellsanslutningar hos Västerbergslagens Elnät AB

Västerbergslagens Elnät AB (VB Elnät) hanterar dubbelt så många ansö...

Läs mer


Nu är spaden i marken – HPSolartech bygger solparker

Utanför Ronneby, Olofström och Töreboda har HPSolartech just dragit igång...

Läs mer


Rekordstort intresse för solceller

Intresset för att installera solceller har ökat i rekordtakt det senaste året....

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se