Instagram

Facebook

Bommersvik bygger solpark – vill alltid ligga i framkant när det kommer till utveckling och miljö


2022-11-15

När pandemin slog till i Sverige och världen var det många som tvingades tänka om. En av de näringar som drabbades hårdast var hotell och konferens där distanseringen för många innebar omöjligheter att fortsätta driva verksamheten framåt. Det gäller dock inte alla. För Bommersvik utanför Nykvarn innebar pandemin förändringar, men framförallt nya möjligheter. Bland annat såg man över sitt erbjudande och öppnade upp anläggningen för allmänheten efter att tidigare tagit emot konferensgäster. En annan stor förändring är att man tog beslut att investera i en markbaserad solcellsanläggning, som nu precis färdigställts av det lokala solelsbolaget EnergiEngagemang.

Bommersvik är en hotell- och konferensanläggning med lång historia. Själva Bommersviksgården byggdes 1915, men första köpebrevet Bommersvik är daterat redan 1652. 1937 köpte Socialdemokratiska ungdomsförbundet gården och sedan dess har lokalerna fostrat många högt uppsatta politiker. Sedan 1999 är Bommersvik ett fristående aktiebolag och öppet för alla.

– Hit kommer man på grund av maten, miljön och personalen. Nu under pandemin har vi utvecklat ett privaterbjudande så det blir mer och mer privatgäster. Man kan till exempel hyra stuga här på sommaren eller bada. Eller bara besöka oss för en lunch i naturskön miljö. Vi gör också bröllop eller andra typer av event på vår loge. Väldigt många olika aktiviteter med andra ord. Säger Jeanette Svensson, VD på Bommersvik.

Jeanette berättar att det alltid funnits en strävan att ligga i framkant när det kommer till utveckling och miljö. Redan på 70-80talet tog den dåvarande föreståndaren initiativ att tillsammans med byggforskningsrådet genomföra ett experiment för uppvärmning med energivatten. Hela anläggningen värms med andra ord upp med hjälp av grundvattnet. Genom den nya solcellsanläggningen tar man ytterligare ett steg i att ligga i framkant när det gäller energifrågan.

Anläggningen är placerad på mark, på en yta som tidigare varit fotbollsplan. Fotbollsplanen i sin tur fick en ny placering längre bort på anläggningen. Fram tills ganska nyligen var tanken att ha en anläggning placerad på taket men när pandemin slog till lades dessa planer på is. När tankarna om solceller började gro igen kontaktade man EnergiEngagemang som dels gjorde en behovsanalys, dels gick igenom förutsättningarna på plats. Då Bommersvik är utbyggt i flera omgångar under årens gång var kvaliteten på tak och kablage i varierat skick. Mer ekonomiskt blev då istället att anlägga ett solkraftverk, det vill säga en mindre solpark på marken.

Stefan Stålhane som projektutvecklat anläggningen berättar att man tittade noga på förutsättningarna.

– Genom att välja en markanläggning istället kunde vi anpassa panelernas riktning för att maximera produktionen utifrån Bommersviks förbrukningsprofil. På så sätt kunde vi säkerställa ett så högt egenanvändande som möjligt, vilket ger bättre avkastning. Säger Stefan.

Solcellsanläggningen kommer årligen att producera mellan 30-40% av Bommersviks årliga elbehov. Då man dessutom nyligen gjort en del större investeringar i elintensiva produkter och tjänster, till exempel spa, känns det extra välkommet med grön egenproducerad el.

– Det känns som att det var meningen att det skulle bli såhär. Bland personalen finns det en önskan om att ha får betandes i solparken. Annars är det ju en fråga om hur vi ska sköta marken runt panelerna, vad ska vi ha för växtlighet osv. Nu när vi har öppet året om har vi börjat prata om att ha lite djur, dels får, men lite höns skulle också vara mysigt. Men sen ligger vi ju mitt i ett vargrevir, så man får såklart fundera några extra varv. Men på något sätt borde man kunna lösa det. Avslutar Jeanette.


Källa: EnergiEngagemang Sverige AB

Tipsa en vän Skriv utSolenergi för två miljoner till Hovdala Slott

På beställning av Statens Fastighetsverk har OurLiving påbörjat leveransen av solcellsanläggningen på 150kWh till Hovdala Slott utanför Hässleholm i...

Läs mer
krannich_550
Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021. Haussen innebär längre väntan på anslutning till elnätet.

E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 2022

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med...

Läs mer
Sun Solutions
Nanotrådar i tre material avbildade av ett svepelektronmikroskop. En tråd är tusen gånger tunnare än ett hårstrå. Den röda och blå färgen visar strömriktning och att nanotrådarna fungerar som en tandemsolcell.

Ny typ av solceller testas i rymden

Fysikforskare vid Lunds universitet lyckades nyligen bygga små solslukande antenner –...

Läs mer
Enerbrokers
På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.

Skedemosse kan bli Ölands största solpark

European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län...

Läs mer


Assemblin satsar på solcellsinstallationer

För att kunna möta den accelererande efterfrågan på solceller har Assemblin...

Läs mer


SLP säkrar mer solel till fler av sina hyresgäster

SLP fortsätter att investera i egen förnybar energiförsörjning. Genom ramavtal...

Läs mer
Alights solanläggning på taket vid Toyota Material Handlings kontor i Paris, Frankrike.

Alight har byggt solanläggning för Toyota Material Handling i Paris

Toyota Material Handling har tecknat ett elköpsavtal (Power Purchase Agreement) med Alight som...

Läs mer
Joakim Byström vd Carlo Semeraro CSO at Absolicon Production Line.

Absolicon säljer produktionslina till Egypten

Absolicon tar ett viktigt steg på vägen mot global närvaro genom försä...

Läs mer

Absolicon tar plats i nytt forskningsprojekt

Absolicon är med i ett projekt om industriell solvärme som nu tilldelas 55 miljoner...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se