Instagram

Facebook

E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 2022


2023-01-27

Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021. Haussen innebär längre väntan på anslutning till elnätet.
Bild: Christian Andersson, Apelöga
Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021. Haussen innebär längre väntan på anslutning till elnätet.

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med 110 procent jämfört med 2021. Sammantaget inkom nästan 30 000 föranmälningar om anslutning, vilket är en ökning med 173 procent mot förra året.
– Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

Totalt har E.ON nu drygt 40 000 anslutna solcellsanläggningar, med en total effekt om 600 MW - vilket motsvarar effekten från en av Barsebäcks tidigare reaktorer. Dessa anläggningar har under 2023 producerat totalt cirka 297 GWh.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Pettersson.

Den lavinartade ökningen av föranmälningar gör att det i dag tar upp till tio veckor innan ett ärende kan börja handläggas. Enligt Thomas Pettersson vill E.ON kunna ge besked till kunderna väsentligt snabbare och jobbar därför intensivt med att korta ned handläggningstiderna.

– Dels så satsar vi mycket på en ökad automatisering av interna processer, dels så ökar vi personalstyrkan och utvecklar vårt arbetssätt. Vi gör vårt yttersta för att hantera ärendena så snabbt som möjligt och uppmanar våra kunder att be sin installatör att skicka in en föranmälan i god tid. Gör man det minskar man risken för att inte kunna producera direkt när solpanelen är på plats.

Den snabba utbyggnaden av solceller betyder ibland att elnätet behöver förstärkas, vilket för närvarande drabbar cirka 5 procent av kunderna. Det beror på att elproduktion från många solcellsanläggningar i samma område innebär hög belastning på ett elnät som är byggt för konsumtion.

– I dessa fall behöver kunden alltså vänta med att ansluta sin produktion till elnätet till dess vi gjort nödvändiga åtgärder. Väntetiderna kan bli allt från ett par månader upp till i undantagsfall över ett år, beroende på de lokala förutsättningarna och om E.ON behöver tillstånd för att få bygga. Detta hindrar dock inte kunden från att börja producera tidigare. Det finns tekniska lösningar på marknaden för att komma i gång och själv använda den egna solelen innan man kan sälja vidare överskottet till marknaden, säger Thomas Pettersson.


Källa: E.ON

Tipsa en vän Skriv ut





EnergiEngagemang rustar för nästa fas i tillväxtresan

Solelbolaget EnergiEngagemang är en av Sveriges största aktörer när det kommer till storskalig solenergi och energilager inom B2B. Tillväxten har varit hög sedan starten...

Läs mer
krannich_550


EWS fortsätter att växa
Fokus på internationalisering och digitalisering


Under 2022 dubblerade EWS sin omsättning och förväntar sig fortsatt stark tillvä...

Läs mer
Sun Solutions


Ny solcellspark kan försörja 300 villor med el

Anläggningen planeras längs med E16 mot Vansbro i Gagnefs kommun. Ytan för...

Läs mer
Enerbrokers


Kostsamt med nya solceller på gamla tak

Allt fler vill installera solceller, en bra investering både för klimat och ekonomi...

Läs mer

Solenergi för två miljoner till Hovdala Slott

På beställning av Statens Fastighetsverk har OurLiving påbörjat leveransen av...

Läs mer
Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021. Haussen innebär längre väntan på anslutning till elnätet.

E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 2022

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med...

Läs mer
Nanotrådar i tre material avbildade av ett svepelektronmikroskop. En tråd är tusen gånger tunnare än ett hårstrå. Den röda och blå färgen visar strömriktning och att nanotrådarna fungerar som en tandemsolcell.

Ny typ av solceller testas i rymden

Fysikforskare vid Lunds universitet lyckades nyligen bygga små solslukande antenner –...

Läs mer
På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.

Skedemosse kan bli Ölands största solpark

European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län...

Läs mer


Assemblin satsar på solcellsinstallationer

För att kunna möta den accelererande efterfrågan på solceller har Assemblin...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

rörkraft

ramab

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250

promoco
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se