Instagram

Facebook

Guldsfär möjliggör optisk analys av material till solfångare


2021-10-12

Schematisk bild på en koncentrerande solfångare. Solenergisystem genererar förnybar energi i olika former och bidrar till att lösa världens energiproblem.
Bild: Absolicon
Schematisk bild på en koncentrerande solfångare. Solenergisystem genererar förnybar energi i olika former och bidrar till att lösa världens energiproblem.

Institutionen för fysik vid Umeå universitet har tillsammans med solenergiföretaget Absolicon köpt in en guldsfär för att möjliggöra mätning av optiska egenskaper hos material som används i koncentrerande solfångare. Erik Zäll, doktorand i Företagsforskarskolan får användning av den i sitt arbete med att förbättra receiverrören.

– Den nya guldsfären möjliggör högkvalitativ analys av optiska egenskaper i material vilket kommer medföra en bättre akademisk höjd på universitetets forskning och bättre chanser till att utveckla konkurrenskraftiga ytor i koncentrerande solfångare inom vårt samarbete med Absolicon, säger Thomas Wågberg, professor på Institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Sverige har en lång forskningstradition på koncentrerande solvärmesystem. Ett sådant system innebär att solfångares effektivitet ökas med hjälp av solföljning och reflektorer som samlar ljuset från solen. Receivern i en solfångare har en beläggning som gör den selektiv, vilket gör att den har hög absorptans av solljus och låg emittans av termisk strålning. En koncentrerande solfångare levererar mångdubbelt mer energi än en vanlig plan installation, i form av varmvatten eller ånga.

Företaget Absolicon solar collector innehar den högsta uppmätta optiska effektiviteten någonsin för en kommersiellt tillgänglig koncentrerande solfångare, över 76 procent. Absolicon och professor Thomas Wågbergs forskargrupp har sedan 2017 haft ett nära samarbete med att utveckla nya ytbeläggningar till företagets koncentrerande solfångare.

Fokus ligger på optiskt selektiva ytor till solfångarnas receivers, komponenten som absorberar solljuset och konverterar det till värme. Den selektiva ytan gör genom sina specialanpassade optiska egenskaper denna process effektivare, vilket medför en effektivare solfångare.

I utvecklingsarbetet av dessa ytor är det helt centralt att med hög noggrannhet kunna bestämma dess optiska egenskaper, närmare bestämt dess hemisfäriska reflektans över det infraröda spektrumet (2 500 – 25 000 nm). Därför har nu Institutionen för fysik tillsammans med Absolicon solar collector köpt in en guldsfär.

Sfären installeras i en befintlig Fourier-transform infraröd spektroskop (FTIR) vid universitetets infrastruktur för vibrationsspektroskopi som är placerad på Kemiskt Biologiskt Centrum vid Umeå universitet.

– Det är nog den enda av sitt slag i norra Sverige. Guldsfären samlar allt ljus oberoende av riktning från en stor del av det infraröda spektrumet vilket gör den extremt användbar för att bestämma optiska egenskaper och kemisk karakterisering över det IR-spektrumet. Med sfären kan vi mäta den hemisfäriska reflektansen, vilket är nödvändigt för att kunna beräkna strålningsförlusterna som lämnar receiverröret, säger Erik Zäll, doktorand på Institutionen för fysik och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Erik Zälls doktorandprojekt handlar om att utveckla en ny typ av elektropläterad selektiv beläggning åt Absolicons receiverrör. Projektet är ett lysande exempel på hur näringsliv och akademi kan samverka inom avancerad forskning.


Källa: Umeå Universitet


Skriv utSolceller vid Blåsenhus, Uppsala universitet.
Solceller vid Blåsenhus, Uppsala universitet.

Akademiska Hus driftsätter jättesatsning på solceller i Uppsala

Solceller som totalt producerar nära 700 000 kWh förnybar energi varje år är nu på plats på sju av Akademiska Hus byggnader i Uppsala. Majoriteten av...

Läs mer
Sun Solutions
SunRoofs soltak.

Stor efterfrågan på SunRoofs soltak

SunRoofs innovativa soltak har snabbt blivit populära i Sverige. Genom integrerade solceller...

Läs mer
Idcon

Projekt avseende solvärme i hantering av avloppsslam tilldelas 415 000 kronor

Avloppsslam generas på alla platser där det vistas människor och kan å...

Läs mer
Enerbrokers
Några av de testade solcellsmodulerna monterade på tak.

Hög kvalitet på svenska villors solcellssystem

Energimyndighetens test av solcellssystem för villatak visar att alla de testade systemen utom...

Läs mer
Ferroamp
Nacka satsar på solceller.

Nacka kommun satsar på solceller

Nacka kommun kommer att utrusta ett antal av sina fastigheter med solceller under de tre kommande...

Läs mer
Vallacom gör Riksbyggens största solcellstak.

Vallacom bygger Riksbyggens största solcellsansläggning

Instalcobolaget Vallacom har fått uppdraget som totalentreprenör när Riksbyggen ska...

Läs mer
Solceller driver sopsugen som servar över 3000 hushåll.

Sopsugning som går på solkraft

Under sommaren installerades solceller och ett batteri i en av sopsugarna i Hammarby Sjöstad....

Läs mer
Servicechef Fredric Dahlgren (till höger), tillsammans med Geabs installatör kan konstatera att samtliga solcellspaneler nu är monterade på Riksantikvarieämbetets tak i Visby.

Gotländsk sol ska göra Riksantikvarieämbetet självförsörjande på el

Riksantikvarieämbetet på Gotland ska nu bli självförsörjande på el...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

connected wind

Energi service

industrinät

Rörkraft

Safetech
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se