Instagram

Facebook

Högt elpris driver rekordstor efterfrågan på solceller


2022-05-13

Bild: Christian Andersson, Apelöga

Höga elpriser och en energimarknad med snabba svängningar gör att intresset för solel exploderar. Förra året ville nästan 11 000 hushåll ansluta solcellsanläggningar till E.ONs nät. Det är en ökning med 57 procent från 2020.
– Under 2022 har E.ON redan fått in 8 100 föranmälningar om anslutning av solcellsanläggningar, det är mer än tre gånger så mycket som samma period förra året. Vi ser en rekordstor efterfrågan just nu, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Petterson.

Precis som antalet föranmälningar ökar också antalet anslutna anläggningar, men det finns ett glapp mellan hur många som föranmäls och hur många som ansluts. Enligt Thomas Petterson är en förklaring att utbyggnaden bromsas av brist på komponenter och installatörer.

– Precis som i många andra branscher drabbas även vi av läget i omvärlden som skapar längre leveranstider. Det höga trycket gör också att det kan vara svårare att hitta personal. Det gör att det just nu kan vara lite längre väntetider, både på leverans av solceller och på anslutning av anläggningen till elnätet. Efterfrågan på solceller är extremt stor, och vi jobbar hårt för att tillgodose den, säger Thomas Petterson.

Den snabba utbyggnaden av solceller gör ibland att elnätet behöver förstärkas. Det beror på att elproduktionen från många solcellsanläggningar i samma område innebär hög belastning på elnätet.

– Till skillnad från vanlig elkonsumtion som har mer spridda toppar, belastar elproduktion från solceller elnätet samtidigt och under långa perioder. Alla hushåll i ett område kör till exempel inte tvättmaskin, diskmaskin och lagar mat exakt samtidigt. Men har många solceller i ett område så är ju samtliga i drift under dygnets ljusa timmar, säger Thomas Pettersson.

Oftast går det att använda de kablar som redan är framdragna till huset men om många i ett område installerar solceller kan det krävas större ombyggnationer av nätet, menar Thomas Pettersson.

– Eftersom vi är skyldiga att följa regelverket för att inte äventyra elleveransen, kan vi inte ansluta mer produktion än vad elnätet kan ta emot. Därför kan det uppstå situationer där det blir en viss väntetid innan man kan komma igång med produktionen av egen solel, säger Thomas Pettersson.

Totalt har E.ON anslutit nästan 130 MW solenergi under 2021, jämfört med 90 MW under 2020.

– Ökningen motsvarar årsförbrukningen för 7000 villor. Att efterfrågan på solel ökar stort är enormt positivt. Det är glädjande att se att så många vill vara med och driva omställningen till förnybar energi säger Thomas Petterson.


Källa: E.ON

Skriv ut

Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som...

Läs mer
Sun Solutions
Xian’e Li, doktorand vid Linköpings universitet, är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Communications.

Nytt ljus över organiska solceller

För att ställa om till en fossilfri energiförsörjning krävs bland annat...

Läs mer
krannich_550
Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Domen mot solparken i Svedberga överklagas

European Energy överklagade under måndagen Länsstyrelsen Skånes beslut att...

Läs mer
Enerbrokers


Högt elpris driver rekordstor efterfrågan på solceller

Höga elpriser och en energimarknad med snabba svängningar gör att intresset för...

Läs mer


Solceller ger el till Sveriges Radios nya rullande redaktion

Nu förstärker Sveriges Radio den lokala närvaron med hjälp av en satsning...

Läs mer
Rekordmånga ansökningar gällande solcellsanslutningar.

Rekordhög efterfrågan på solcellsanslutningar hos Västerbergslagens Elnät AB

Västerbergslagens Elnät AB (VB Elnät) hanterar dubbelt så många ansö...

Läs mer


Nu är spaden i marken – HPSolartech bygger solparker

Utanför Ronneby, Olofström och Töreboda har HPSolartech just dragit igång...

Läs mer


Rekordstort intresse för solceller

Intresset för att installera solceller har ökat i rekordtakt det senaste året....

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se