Instagram

Facebook

Livsmedelsjätten ADM väljer solvärme från Absolicon


2021-12-14

Bild: Absolicon

Absolicon förbereder en pilotanläggning för solvärme vid livsmedelsjätten ADMs fabrik i Tyskland. Solvärmen från installationen ska visa hur Absolicons solfångare bidrar till företagets långsiktiga hållbarhetsmål och minskade bränslekostnader. Pilotinstallationen är ett 660 m2 solvärmefält beläget i Eppelheim, Tyskland, och solvärmen säljs till ADM via ett värmeköpsavtal.

Absolicon och ADM International SÀRL (ADM) har tecknat avtal om att inleda förberedelser för ett första solfångarfält vid ADM WILD Europe GmbH & Co KGs anläggning i Eppelheim, Tyskland. Absolicon tillhandahåller sin patenterade solfångare Absolicon T160 tillsammans med en solcentral för integration, till ett sammanlagt värde av cirka 2 MSEK. Solvärmen från anläggningen säljs sedan via ett solvärmeavtal till ADM, som nu ska slutförhandlas.

Anläggningen i Eppelheim är central för ADM i Europa och producerar produkter för kända varumärken. Den patenterade och certifierade solfångaren Absolicon T160 har en driftstemperatur på upp till 160 °C värme och 8 bar ånga, vilket passar perfekt till energibehovet vid den dryckesframställning och livsmedelsbearbetning som hanteras i anläggningen.

ADM hanterar ett brett spektrum av livsmedelsprocesser och att tillämpa solvärme för dessa ger företaget möjlighet till ett konstant energipris, vilket möjliggör långsiktiga minskningar i bränslekostnader och koldioxidutsläpp.  

ADM identifierade tidigt fördelarna med solvärme. Företaget har undersökt olika tekniker inom industriell solvärme, vilket resulterade i valet av Absolicons koncentrerande solfångare. Genom att tillämpa Absolicons solvärmelösningar kan ADM gradvis ersätta delar av sin naturgasförbrukning med hållbar solenergi.

Efter pilotinstallationen planerar ADM och Absolicon för en 8 000 m2 stor installation i Tyskland som ett andra steg.

– Absolicons strategi att förändra världens värmeförsörjning och införa industriell solvärme på en global marknad, är att samarbeta med multinationella företag med högt satta klimatambitioner och en långsiktig syn på lönsamhet.  Vi är imponerade av ADMs åtaganden för att minska både sina bränslekostnader och koldioxidutsläpp, och detta gör dem till en idealisk partner för demonstrera framtidens energiförsörjning inom livsmedelsbearbetning, säger Joakim Byström, VD Absolicon.


Piloter med multinationella ska påskynda övergången till solvärme inom industrin
Avtalet med ADM är en följd av det strategiska beslut Absolicon anserade i början av 2021 att färdigställa fem standardiserade pilotanläggningar om 660 m2 avsedda för fem olika multinationella bolag för att påskynda omställningen till industriell solvärme.

I juli slöt Absolicon avtal med bryggerikoncernen Carlberg Group, gällande en pilot vid Carlsbergs anläggning i Grekland. En andra pilotinstallation planeras ihop med den indiska koncernen TATA sedan finansiering blev klar i november 2021. Den planerade installationen hos ADM blir den tredje piloten att levereras inom denna satsning.

För piloterna erbjuder Absolicon ett standardavtal för värmeköp som innebär att solfångarna finansieras av en tredje part. Kunden tillhandahåller i detta fall mark i anslutning till fabriken och köper värmen som produceras i fältet.  

Solfångarna för pilotinstallationerna levereras från Sverige, men i flera fall planeras redan i denna fas en uppskalning av solfångarfälten som skulle innebära underlag för en lokal produktionslina.

Utöver värmeköps-piloterna för multinationella företag genomför Absolicon solvärmeinstallationer för forskning om avsaltning av havsvatten i Saudiarabien och för torkning av te i Kenya. Dessutom pågår solvärmeinstallationer tillsammans med produktionsline-partners i Kenya respektive Sydafrika för energibolaget Iberafrica och bryggerijätten AB InBev.

Absolicon har under hösten driftsatt sin drygt 1000 m2 stora solvärmeanläggning för fjärrvärme i Härnösand, Sverige, samt installationen för svenska paviljongen på pågående världsutställning i Dubai.


Källa: Absolicon


Skriv ut

Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som...

Läs mer
Sun Solutions
Xian’e Li, doktorand vid Linköpings universitet, är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Communications.

Nytt ljus över organiska solceller

För att ställa om till en fossilfri energiförsörjning krävs bland annat...

Läs mer
krannich_550
Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Domen mot solparken i Svedberga överklagas

European Energy överklagade under måndagen Länsstyrelsen Skånes beslut att...

Läs mer
Enerbrokers


Högt elpris driver rekordstor efterfrågan på solceller

Höga elpriser och en energimarknad med snabba svängningar gör att intresset för...

Läs mer


Solceller ger el till Sveriges Radios nya rullande redaktion

Nu förstärker Sveriges Radio den lokala närvaron med hjälp av en satsning...

Läs mer
Rekordmånga ansökningar gällande solcellsanslutningar.

Rekordhög efterfrågan på solcellsanslutningar hos Västerbergslagens Elnät AB

Västerbergslagens Elnät AB (VB Elnät) hanterar dubbelt så många ansö...

Läs mer


Nu är spaden i marken – HPSolartech bygger solparker

Utanför Ronneby, Olofström och Töreboda har HPSolartech just dragit igång...

Läs mer


Rekordstort intresse för solceller

Intresset för att installera solceller har ökat i rekordtakt det senaste året....

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se