Instagram

Facebook

Rekordrally för stora solparker


2022-06-14

E.ON investerar över 16 miljarder kronor mellan år 2020 och 2023 för att göra den gröna energiomställningen möjlig. Men just nu är det svårt att hinna med. Hållbarhetsambitioner och rekordhöga elpriser har blåst upp intresset för att ansluta solkraft till elnätet till bristningsgränsen. Enskilda förfrågningar gäller anslutningar av solparker som motsvarar effekten av en medelstor stad.
Bild: Christian Andersson, Apelöga
E.ON investerar över 16 miljarder kronor mellan år 2020 och 2023 för att göra den gröna energiomställningen möjlig. Men just nu är det svårt att hinna med. Hållbarhetsambitioner och rekordhöga elpriser har blåst upp intresset för att ansluta solkraft till elnätet till bristningsgränsen. Enskilda förfrågningar gäller anslutningar av solparker som motsvarar effekten av en medelstor stad.

Hållbarhetsambitioner och rekordhöga elpriser har blåst upp antalet ansökningar till att ansluta solparker till elnätet till bristningsgränsen. Det splitternya rekordet från februari, 77 ansökningar, krossades i mars, då 90 bolag sökte anslutning.
– Det är ett ofattbart tryck. Det råder solparkshausse i Sverige, säger Mattias Fredriksson, ansvarig för stora företagskunder inom E.ONs elnät.

De flesta ansökningarna rör sig om stora etableringar. Sedan årsskiftet har E.ON mottagit mer än 200 förfrågningar på över 1 megawatt. Av 90 ansökningar i mars månad var 82 projekt på över 1 megawatt.

Enskilda förfrågningar motsvarar effekten av en medelstor stad, medan den sammantagna effekten av ansökningarna i mars månad skulle ge 2 gigawatt, att jämföra med en kärnkraftsreaktors effekt på 0,7 gigawatt, eller den installerade effekten för 20 Växjö eller 4 Malmö.

– Det rör sig om ett stort tillskott av fossilfri energi till elnätet – varav varje megawattimme redan är intecknad. Under de närmaste åren kommer efterfrågan på grön el att stiga explosionsartat då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen, vilket ställer stora krav på vår verksamhet, säger Mattias Fredriksson.

Flest ansökningar kommer från Skåne, Halland, Småland och Blekinge, medan de största projekten då det gäller effekt rör östra delarna av Småland, tätt följt av norra Skåne och Östergötland.

– Det är fantastiskt med en sådan tillväxt på solenergimarknaden. Vi ser att det börjar likna utvecklingen i början av vindkraftsetableringen. Många företag är ute och dammsuger geografin för att teckna in de bästa sollägena och är mycket snabba med att söka anslutning till E.ONs nät.

Mattias Fredriksson understryker att elnäten i dagsläget inte klarar så stora tillskott utan att byggas till - även om man börjar se exempel på att aktörer också kompletterar sina parker med energilager typ batterier, för att jämna ut inmatningen i elnätet.

– Men det är viktigt att förstå att stora solparker kräver att nätet förbereds för inmatning av el, som kan variera från nästan noll under en regnig dag, men kräver enorma mängder effekt en solig sommardag.

Ett angenämt problem – men väl ett problem, menar Mattias Fredriksson – är att solparkshaussen överöser nätbolagen med ansökningar som ibland görs på spekulation, utan vare sig markavtal eller reell finansiering. För närvarande resulterar bara en förfrågan av tjugo i en konkret solpark.

– Nästan 20 procent av landets näringsliv finns i E.ONs elnät, och tyvärr upptar handläggningen av mindre väl förberedda ansökningar utredningsresurser från andra ansökningar, till exempel från industriföretag som expanderar, säger Mattias Fredriksson.


Källa: E.ON

Skriv utHär införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.
Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.

Sex ton batterier ska lagra studenthusets solenergi

På KTH Live-In Lab är det full fart. Ankomsten av de stora batterierna från Northvolt-projektet håller som bäst på att installeras. Att få in de olika delarna,...

Läs mer
Sun Solutions

Intresset för solel ökar – och nu blir det ännu lättare för microproducenterna att teckna avtal

Intresset för att installera solceller har ökat stadigt. Enligt Energimyndigheten har...

Läs mer
krannich_550


Sveriges största solpark kommer byggas i Blekinge

Nyligen tecknades ett avtal mellan elbolaget Bixia, sågverkskoncernen Vida samt...

Läs mer
Enerbrokers


Ny stor solpark i södra Sverige driftsatt

I Skåne utanför Åhus sätts en av landets största solcellsparker nu i...

Läs mer

Svea Solar lockar över produktchef från Greenely

Joakim Grönvall, ny global produktchef (CPO) hos Svea Solar.

Svea Solar, ett av Europas snabbast växande cleantech-bolag, växer i rekordtakt. Svea...

Läs mer


Solceller höjer värdet på hus

Det är inte bara plånboken som blir glad av lägre löpande utgifter om man har...

Läs mer


Alight förvärvar solenergianläggningar från Vattenfall

Alight utökar sitt ledarskap på PPA-marknaden genom att förvärva 15 anlä...

Läs mer
Luis Torres från Malmö och Tove Larsson från Eskilstuna fick jobb på EnergiEngagemang redan innan examen.

Tove och Luis fick jobb redan innan examen i ny spännande bransch

Att bidra till en positiv samhällsutveckling, jobba med utmanande och varierande...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

krannich_250

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se