Instagram

Facebook

Solcellerna får Hjältevadshus att gå mot strömmen


2022-11-16

Hjältevadshus ökar kraftigt sin marknadsandel. En av förklaringarna är satsningen på solceller som standard (bilden är en illustration).
Bild: Hjältevadshus
Hjältevadshus ökar kraftigt sin marknadsandel. En av förklaringarna är satsningen på solceller som standard (bilden är en illustration).

Räntor, inflation och elkostnader oroar svenskarna och har fått småhusbyggandet att minska kraftigt. Men efter att Hjältevadshus tog beslutet att som första, och hittills enda, stora svenska hustillverkare införa solceller som standard har de i år mer än dubblat marknadsandelarna.

Under första halvåret 2022 minskade den totala orderingången rörande småhus av trä med 37 procent jämfört med 2021. Detta enligt data från TMF, Trä- och Möbelföretagen, som samlar större delen av svenska småhustillverkare.

Men en småhustillverkare går tydligt mot strömmen. För helåret 2021 hade Hjältevadshus en marknadsandel på 1,7 procent över hela Sverige, enligt siffror från undersökningsföretaget Byggfakta. Men fram till september i år hade de ökat sin marknadsandel till 4,2 procent – en ökning på 150 procent.

Anledningarna är flera, men en starkt bidragande orsak är beslutet som fattades under våren att införa solceller som standard på alla nya hus. Ett beslut som togs emot positivt av både branschen och husköparna – och gjort att Hjältevadshus efter sommaren ökat produktionen och även anställt fler medarbetare.

– Vi såg ett ökande intresse för solceller redan under förra året och bedömde att marknaden redan då fanns för att öka det erbjudandet genom att göra det till standard. Med de ökande elpriserna blev det ännu tydligare att solceller är bra för villaägarnas driftsekonomi, bra för den gröna energiomställningen och att det ökar värdet på huset. Jag hoppas att fler i branschen väljer att ta samma beslut, säger Johan Bynell, VD för Hjältevadshus.

Det var i juni som Hjältevadshus gick ut med sitt beslut att göra solceller till standard, och att de som under sommarperioden köpte ett Hjältevadshus till och med fick det på köpet. Beslutet fick stor uppmärksamhet – både i media, i branschen och av husköparna – och Hjältevadshus såg ett rejält uppsving i intresset. Dessutom välkomnades beslutet av branschorganisationen Svensk Solenergi, där Hjältevadshus som första hustillverkare är medlem.

– Vi välkomnar Hjältevadshus beslut och ser det som oerhört positivt att man väljer att föregå lagstiftningen och bidra till energiomställningen. Småhusägare har en viktig roll att spela i framtidens energiförsörjning och jag vill uppmana fler aktörer att på detta sätt underlätta för den omställningen, sa Anna Werner, VD för Svensk Solenergi, i samband med lanseringen.

Hjältevadshus beslut förekommer dessutom den lagstiftning som EU-kommissionen föreslår ska införas i medlemsländerna för att accelerera den gröna energiomställningen. I planen anges att solcellskapaciteten inom EU ska fördubblas fram till 2025. Dessutom föreslås en gradvis lagstiftning för att göra solceller obligatoriskt vid byggnation av både kommersiella fastigheter och bostadshus.

Solcellspaketet som är del i standarderbjudandet omfattar 10 paneler (4 kW), men för den som vill öka sin elproduktion och minska driftskostnaderna ytterligare så kan man uppgradera till ett paket med 20 paneler (8 kW) på vissa av husmodellerna. För den som trots allt vill välja bort solceller så räknas kostnaden bort, men Hjältevadshus ser ändå till att huset är förberett för den som vill installera solceller längre fram.


Källa: Hjältevadshus

Tipsa en vän Skriv utSolenergi för två miljoner till Hovdala Slott

På beställning av Statens Fastighetsverk har OurLiving påbörjat leveransen av solcellsanläggningen på 150kWh till Hovdala Slott utanför Hässleholm i...

Läs mer
krannich_550
Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021. Haussen innebär längre väntan på anslutning till elnätet.

E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 2022

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med...

Läs mer
Sun Solutions
Nanotrådar i tre material avbildade av ett svepelektronmikroskop. En tråd är tusen gånger tunnare än ett hårstrå. Den röda och blå färgen visar strömriktning och att nanotrådarna fungerar som en tandemsolcell.

Ny typ av solceller testas i rymden

Fysikforskare vid Lunds universitet lyckades nyligen bygga små solslukande antenner –...

Läs mer
Enerbrokers
På den här betesmarken planeras för Skedemosse PV, solparken.

Skedemosse kan bli Ölands största solpark

European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län...

Läs mer


Assemblin satsar på solcellsinstallationer

För att kunna möta den accelererande efterfrågan på solceller har Assemblin...

Läs mer


SLP säkrar mer solel till fler av sina hyresgäster

SLP fortsätter att investera i egen förnybar energiförsörjning. Genom ramavtal...

Läs mer
Alights solanläggning på taket vid Toyota Material Handlings kontor i Paris, Frankrike.

Alight har byggt solanläggning för Toyota Material Handling i Paris

Toyota Material Handling har tecknat ett elköpsavtal (Power Purchase Agreement) med Alight som...

Läs mer
Joakim Byström vd Carlo Semeraro CSO at Absolicon Production Line.

Absolicon säljer produktionslina till Egypten

Absolicon tar ett viktigt steg på vägen mot global närvaro genom försä...

Läs mer

Absolicon tar plats i nytt forskningsprojekt

Absolicon är med i ett projekt om industriell solvärme som nu tilldelas 55 miljoner...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se