Instagram

Facebook

Stor risk för högre elpriser i maj


2022-05-09

I början av maj är det stor risk att södra Sverige får ännu högre elpriser. Kriget i Ukraina pressar elpriserna uppåt när den inhemska elproduktionen minskar på grund av stängda kärnkraftsreaktorer. I norra Sverige väntas däremot vårfloden komma igång, och ge lägre elpriser.

Elprisets utveckling under april jämfört med mars skiljer sig mellan olika elområden. I elområde 1 och 2 har elpriserna under april mer än fördubblats jämfört med mars, medan priserna i elområde 3 och 4 tvärtemot sjunkit med ca 37-30%. I elområde 1 och 2 har snittpriset för månaden ökat från ca 23 öre/kWh i mars till 54 öre/kWh i april. I elområde 3 har elpriset minskat från ca 130 öre/kWh i mars till 89 öre/kWh i april, och i elområde 4 från 155 till 114 öre/kWh.

Priserna har varierat mycket under månaden. I början av april hade priserna en tydligt nedåtgående trend, framförallt på grund av varmare väder vilket minskade förbrukningen. Men sista veckan i april bröts trenden och elpriset har istället ökat kraftigt framförallt i elområde 3 och 4.


Kriget i Ukraina påverkar elpriset i södra Sverige
Orsaken till den drastiska prisökningen i slutet av april är att Sverige, på grund av minskad elproduktion, tvingats importera mer el från Tyskland och Polen. Dels minskade produktionen för att kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 stängts för tester och underhåll, och dels har det blåst mindre. Samtidigt innebär kriget i Ukraina att energipriserna i hela Europa ligger på höga nivåer, vilket slår hårt mot södra Sveriges elpriser när inte den inhemska produktionen räcker till.

– Norra Sverige skyddas från prisläget i Europa på grund av produktionsöverskott från vatten- och vindkraften i norr. Kapaciteten i elnätet räcker för närvarande inte till för att jämna ut priserna mellan norr och söder, säger Anders Kaijser VD Kundkraft Sverige AB.


Hur kommer elpriset utvecklas framåt?
Från och med 1 maj kommer även kärnkraftsreaktorn Forsmark 3 stängas ner för tester och underhåll, vilket innebär att elproduktionen i södra Sverige påverkas rejält. Oskarshamn 3 är som sagt redan nedstängd, och kommer starta upp igen först 11 maj.

– På grund av nedstängningen av två kärnkraftsreaktorer kan elområde 3 och 4 förvänta sig ännu högre elpriser den närmsta tiden, menar Anders Kaijser

Priserna i norr förväntas däremot sjunka. Under maj kommer vårfloden igång vilket bör ge lägre elpriser i norra Sverige.


Blåsigare väder kan påverka
Enligt metreologen Mikael Luhr på Klart.se kommer vädret i första halvan av maj fortsätta ungefär som sista veckan i april, med temperaturer något under det normala. Däremot kommer det blåsa lite mer vilket kan öka elproduktionen något. Frågan är om skillnaden är tillräckligt stor för att påverka elpriset nämnvärt.

– Väderläget i första halvan av maj präglas av nordvästliga luftströmmar från nordatlanten. Det innebär mycket nederbörd i fjällen, och något kallare väder än normalt i hela Sverige. Vi kan räkna med lite blåsigare väder i söder. Från dagens svaga/måttliga vindar ökar det något till måttliga/friska vindar i början av maj, berättar Mikael Luhr.

Under andra halvan av maj ser det storskaliga väderläget ut att förändras med varmare temperaturer, vilket bör leda till lägre elförbrukning och därmed lägre elpriser.

– Från mitten av maj ser det ut som att vindarna mot sverige kommer mer söderifrån, vilket innebär varmare temperaturer, och något mer nederbörd i södra sverige, berättar Mikael Luhr.


Råd till konsumenterna
– Vår rekommendation är fortsatt att sitta lugnt i båten och välja det rörliga avtalet utan brytavgift och max en månads uppsägningstid (för privatkunder, inte företag och bostadsrättsföreningar), för att sedan eventuellt binda priset genom att teckna ett fast avtal längre fram när elmarknaden stabiliserats, säger Malin Frisell Giese, elrådgivare på Kundkraft.

– Ett tips för att sänka sin elkostnad kan vara att satsa på ett rörligt avtal med timpris, vilket innebär att det slutgiltiga priset för månaden är baserat på hur mycket man har förbrukat vid olika tidpunkter på dygnet. Detta ger dig som konsument mer kontroll och möjlighet att faktiskt styra din elanvändning till de timmar när elpriset är som lägst, t.ex genom att tidsinställa din diskmaskin eller tvättmaskin, avslutar Malin Frisell Giese.


Källa: Kundkraft

Skriv ut

Vattenfall Eldistribution ansluter ny vindkraft i Skellefteå

Vattenfall Eldistribution har färdigställt en ny station till Fjällbohedens vindkraftpark utanför Skellefteå och nu kan 165 GWh förnybar el årligen tillföras till elnätet.

Läs mer
svero


Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som...

Läs mer
Uppsala universitet
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska...

Läs mer
heta-arbeten_550_2022-q2
Energiminister Khashayar Farmanbar inviger biobränsleeldade ångpannan hos Arla.

Energiministern inviger ångpanna i Jönköping

En ny biobränsleeldad ångpanna hos Arla har invigts. Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar deltog under invigningen och fick även en guidad tur inne i pannan. Det...

Läs mer
Solarsupply


Så ska Hallstahammars kommun förbättra energiprestanda

Som ett led i energi- och underhållsarbetet väljer Hallstahammars kommun Caverion till samarbetspartner för att genomföra ett så kallat energiprestandaavtal (Energy...

Läs mer
hammar-produkter

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg

Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt tecknats för kontorslokalen. Satsningen är ett led i myndighetens kraftiga expansion och ö...

Läs mer
KL Industri


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i Gent, Belgien, och kommer att leverera färdiga batteripack till Volvos helelektriska tunga...

Läs mer
Jakobssons Smide


Nu inleds inspektionen av Linköpings utomhusbelysning

Under tisdagen började det årliga underhållsarbetet med att inspektera Linköpings cirka 45 000 utomhusarmaturer för att bibehålla en ljus och trygg stad på...

Läs mer
Energiservice Skellefteå
Skiss över produktionsanläggning i Köpmanholmen (bilden är en illustration).

Cinis Fertilizer säkrar elanslutning till första produktionsanläggningen

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med E.ON Energidistribution om elanslutning till bolagets första planerade produktionsanläggning för miljövänligt kaliumsulfat. Anlä...

Läs mer
Enegic3
Xian’e Li, doktorand vid Linköpings universitet, är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Communications.

Nytt ljus över organiska solceller

För att ställa om till en fossilfri energiförsörjning krävs bland annat effektiva och miljövänliga solceller. Forskare vid Linköpings universitet har kartlagt...

Läs mer
Enerbrokers
Utbyggnaden av Tvärbanan blir åtta kilometer lång och utefter banan ska likriktarstationerna byggda av Omexom förse spårvagnarna med ström och i slutändan ge resenärerna i norra Stockholm ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete.

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i samband med utbyggnaden av Tvärbanan till Helenelund. Uppdragsgivare är den globala...

Läs mer
netcontrol
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se