Samhällets renande njurar. Stadens livsgivande blodomlopp. Kanske inte alla tänker på värmeverk som vackra men tittar man närmare så kan även en ful byggnad vara vacker. För att den ligger fint, eller för det fina den bidrar med.
Beskrivningarna av de svenska värmeverken kan variera, men ett är säkert, vi kan vara stolta över vår fjärrvärme som värmt svenskar ända sedan 40-talet. Med fjärrvärme kan vi ta vara på energin - i spill från skogen, värme från en industri eller ur avfall som inte kan återvinnas på annat sätt.
- Vi ville uppmärksamma nyttan med fjärrvärme på ett oväntat sätt, genom att utlysa en tävling om Sveriges vackraste värmeverk. Alla fjärrvärmeföretag har kunnat nominera sina värmeverk och en del av bedömningen har förutom den yttre skönheten byggt på motiveringen till varför just deras verk är Sveriges vackraste, säger Annika Johannesson, kommunikationsansvarig på Energiföretagen Sverige.
Sju finalister gjorde upp om titeln och vinnare blev Flisan af Varberg , Varberg Energis fliseldade värmeverk, designat av arkitekt Tomas Hago vid Liljewalls Arkitekter i Göteborg.
- Det känns riktigt roligt att vårt fjärrvärmeverks arkitektur uppmärksammas. Det ligger i Varbergs hamn och eftersom vi ville att det skulle passa in designades det som ett skepp. Vi hoppas att det ska inspirera till nytänkande i ett område som kommer att utvecklas mycket de närmaste åren, säger Madeleine Dragstedt, marknadschef Varberg Energi.
På delad andraplats kom Ryaverket i Borås , där Borås Energi och Miljö har producerat el och värme sedan 1960-talet. Det utmärker sig särskilt med turbinhallens enorma rymd och kyrkliknande vägg av 49 fönster. Det värmer både boråsarna och en del av Borås gator så att de är snö- och isfria.
Andraplatsen delades med Fortum Värmes biokraftvärmeverk i Stockholm, Värtaverket , som invigdes 2016 och är världens största i stadsmiljö. Det värmer stockholmarna, är ritat av Urban Design och smälter vackert in i den omgivande anrika industribebyggelsen.
- Juryn har haft ett tufft jobb att välja mellan många fina förslag, vilket har varit extra roligt. De svenska värmeverken värmer halva Sverige men fjärrvärmen når inte utanför våra gränser. Därför prisas vinnarna med hundra värmande räddningsfiltar för människor på flykt, som delas ut av Röda Korset vid Medelhavet, avslutar Annika Johannesson.
Källa: Energiföretagen