Instagram

Facebook

Utbyggnad av fossilfri värme i Gnosjö


2022-05-13

Bild: Wikström

Under hösten 2021 färdigställdes de sista etapperna av ett nästan sju kilometer långt fjärrvärmenät i Gnosjö. Nevel och Wikström AB har tillsammans planlagt och projekterat för utbyggnaden under ett års tid.

Satsningen görs av Nevel vars affärsidé sedan starten 2007 är att tillhandahålla fossilfri värme till mindre kommuner runtom i Sverige. Sedan januari 2021 ägs företaget av investeringsfonden Ardian och i dagsläget driver de knappt 20 fjärrvärmeverk från Bjuv i Skåne till Kramfors i Ångermanland. Den stora utbyggnaden i Gnosjö har även fått stöd från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, ett initiativ för att öka andelen fossilfria värmeverk i landet.


Tar vara på spillvärme
I Gnosjö med sina många företag finns ett stort behov av fjärrvärme, men också möjlighet att ta vara på entreprenörsandan i kommunen, berättar Per Ander som är försäljningschef på Nevel.
– Vi arbetar hela tiden med att ta fram lösningar för att öka den cirkulära ekonomin. Det kan handla om att ta tillvara spillvärmen från företag som ligger längs kulvertnätet, eller som i ett fall då vi samarbetar med en lokal entreprenör som tar tillvara och flisar lastpallar. Tidigare transporterades fliset till Borås, nu förbränns det i vår nybyggda flispanna i Gnosjö.


Stor minskning av koldioxid
Utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Gnosjö inleddes redan 2018, då med ett fjärrvärmeverk med pelletspanna som i huvudsak försörjde de kommunala byggnaderna. Nu byggs ännu en central med flispanna och ett fjärrvärmenät på närmare sju kilometer.

– I och med utbyggnaden kommer Gnosjö i ännu högre grad kunna ställa om från biogas och naturgas till fossilfria bränslen. Vår nya flispanna möjliggör att värmeförsäljningen ökar från 3,4 GWh till 11,2, berättar Per Ander. Vi har räknat ut att det sparar koldioxid i en mängd motsvarande 25 procent av bilarna i kommunen, eller som om vi fyllde två Globen med koldioxid. Så det är en stor vinst för klimatet, men också en betydande kostnadsminskning för de företag som ansluter sig till nätet.


Fördel med en aktör projektet igenom
Gnosjö är Nevels största utbyggnadsprojekt hittills. Wikström AB var involverade redan i första etappen 2018. De anlitades återigen hösten 2020 för en förstudie av den nya utbyggnaden och var även delaktiga i upphandlingen av ramavtalsentreprenörer. Mats Axelsson har varit projektledare medan Philip Gustafsson har stått för ritning och konstruktion.
– Under våren ansvarade vi för projektering av fjärrvärmeledningarna, berättar Mats Axelsson. Bland annat för byggnation och kontroll men också med ansvar för kontakter med involverade myndigheter.

Det finns ett stort värde i att ha en och samma aktör för alltifrån förstudie tills dess att projektet är besiktigat och klart, tycker Per Ander.
– Istället för att lägga tid på att överföra information mellan olika leverantörer kan Wikström erbjuda alla de kompetenser jag behöver. Min roll underlättas ju såklart, men det blir också en personligare relation när jag enbart har kontakt med Mats och Philip. I och med att de har varit delaktiga i hela processen blir det också mycket enklare om vi ställs inför ett problem. Vi löser det tillsammans på ett konstruktivt och bra sätt.


Planer på nästa etapp

Nevel planerar för fortsatt utbyggnad av fjärrvärmenätet i Gnosjö. Det krävs ett större kulvertnät för att tillgodose ett växande behov, och i takt med att nätet växer ökar även möjligheten för fler privatkunder att ansluta sig, förutsatt att de bor längs sträckningen. Utvecklingen av fossilfri fjärrvärme och grön energiproduktion är här för att stanna.


Källa: Wikström

Skriv ut

Vattenfall Eldistribution ansluter ny vindkraft i Skellefteå

Vattenfall Eldistribution har färdigställt en ny station till Fjällbohedens vindkraftpark utanför Skellefteå och nu kan 165 GWh förnybar el årligen tillföras till elnätet.

Läs mer
svero


Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som...

Läs mer
Uppsala universitet
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska...

Läs mer
heta-arbeten_550_2022-q2
Energiminister Khashayar Farmanbar inviger biobränsleeldade ångpannan hos Arla.

Energiministern inviger ångpanna i Jönköping

En ny biobränsleeldad ångpanna hos Arla har invigts. Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar deltog under invigningen och fick även en guidad tur inne i pannan. Det...

Läs mer
Solarsupply


Så ska Hallstahammars kommun förbättra energiprestanda

Som ett led i energi- och underhållsarbetet väljer Hallstahammars kommun Caverion till samarbetspartner för att genomföra ett så kallat energiprestandaavtal (Energy...

Läs mer
hammar-produkter

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg

Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt tecknats för kontorslokalen. Satsningen är ett led i myndighetens kraftiga expansion och ö...

Läs mer
KL Industri


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i Gent, Belgien, och kommer att leverera färdiga batteripack till Volvos helelektriska tunga...

Läs mer
Jakobssons Smide


Nu inleds inspektionen av Linköpings utomhusbelysning

Under tisdagen började det årliga underhållsarbetet med att inspektera Linköpings cirka 45 000 utomhusarmaturer för att bibehålla en ljus och trygg stad på...

Läs mer
Energiservice Skellefteå
Skiss över produktionsanläggning i Köpmanholmen (bilden är en illustration).

Cinis Fertilizer säkrar elanslutning till första produktionsanläggningen

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med E.ON Energidistribution om elanslutning till bolagets första planerade produktionsanläggning för miljövänligt kaliumsulfat. Anlä...

Läs mer
Enegic3
Xian’e Li, doktorand vid Linköpings universitet, är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Communications.

Nytt ljus över organiska solceller

För att ställa om till en fossilfri energiförsörjning krävs bland annat effektiva och miljövänliga solceller. Forskare vid Linköpings universitet har kartlagt...

Läs mer
Enerbrokers
Utbyggnaden av Tvärbanan blir åtta kilometer lång och utefter banan ska likriktarstationerna byggda av Omexom förse spårvagnarna med ström och i slutändan ge resenärerna i norra Stockholm ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete.

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i samband med utbyggnaden av Tvärbanan till Helenelund. Uppdragsgivare är den globala...

Läs mer
netcontrol
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se