Instagram

Facebook

Solcellsanläggningars tillgänglighet


2019-10-28

Bild: SEK Svensk Elstandard

För att upprätthålla tillförlitligheten hos allt större solcellsanläggningar krävs organisation av driftövervakning och underhållsplanering. Detta underlättas av standardiserade driftdata.

Därför startar nu ett gemensamt internationellt arbete på en gemensam grund för vilka data som behöver samlas in och hur de ska behandlas. Det ska underlätta utbytet av information om funktionssäkerhet och tillgänglighet mellan anläggningsägare, nätägare, tillverkare, konsulter, certifieringsorgan, försäkringsbolag och andra intressenter. Det ska också göra det lättare att bestämma personalbehov, reservdelshantering och andra resurser som krävs för drift och underhåll.

Projektet har titeln ”Reliability practises for the operation of photovoltaic power systems”. Det drivs i gruppen för direktomvandling av sol till el, TC 82, i den internationella standardiseringsorganisationen IEC. Svenska företag, myndigheter och högskolor är välkomna att delta genom SEK Svensk Elstandard och den svenska referensgruppen SEK TK 82 Direktomvandling av solenergi till elenergi. I motsvarande grupp för vindenergi, IEC TC 88, pågår ett liknande projekt, kommande IEC TS 61400-26-4. Den svenska referensgruppen där är SEK TK 88 Säkerhet hos vindgeneratorer.

Syftet med projektet är att identifiera och ange vilka data som behövs för att bedöma och förbättra anläggningens tillgänglighet. Det ansluter därför till de resultat som presenterats i skriften IEC TS 63019 , Information model for availability of photovoltaic (PV) power systems. Se vad den handlar om i preview.

Det handlar då inte om uppgifter om utrustning, instrument och liknande, utan om variationer i komponentegenskaper, drift- och underhållsaktiviteter och annat som påverkar anläggningens funktion och tillgänglighet. Avsikten är att underlätta för dem som äger eller driver anläggningen att förstå vilka åtgärder som bidrar till att anläggningens tillförlitlighet motsvarar aktuella krav, behov och förväntningar.

Bland standarderna från TK 82 finns bland annat SS-EN 61724-1 , Solcellssystem – Prestanda – Del 1: Övervakning, och SS-EN 62446-1, Solcellsanläggningar – Fordringar på provning, dokumentation och underhåll – Del 1: Nätanslutna anläggningar – Dokumentation, provning för idrifttagning och besiktning.

Den som inte deltar i arbetet genom SEK, utan bara läser och använder standarderna, kan enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e-standard.Källa:


Skriv utSolar++ får uppföljningsorder i Aten

Processutrustning från Solar++

Absolicon intressebolag Saravanos Solar++ AB har erhållit en order om €294 000 (ca 3 MSEK) för att bygga ut den solvärmeinstallation som levererades 2018.

Läs mer
Sun Solutions
Fr v Daniel Sartiala, projektledare Riksbyggen, Alexander Eklöw, affärschef ombyggnad, Mikael Johansson, ordförande Brf Göteborgshus 38, Stefan Henriksen, ledamot Göteborgshus 38 och Martin Landström, projektchef Riksbyggen.

Grönt ljus för jättesatsning på solceller i Brf Göteborgshus 38

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte och kommer samtidigt att installera...

Läs mer
Idcon
ABBs CO2-neutrala fabrik i Lüdenscheid.

ABB:s första koldioxidneutrala framtidsfabrik håller vad den lovar

I Lüdenscheid i Tyskland har det varit en bra start för ABB:s ”Mission to...

Läs mer
Enerbrokers
Solceller på taket på förskolan Saga i Växjö.

Solcellsanläggning nu i drift på förskolan Saga

Växjö Fastighetsförvaltning AB, Vöfab, har valt att satsa på solceller...

Läs mer
Ferroamp

Vänsterpartiet driver igenom utbyggnad av solceller i Region Skåne

Frågan om elbristen i Skåne har avhandlats i regionstyrelsen och en rad förslag...

Läs mer
Elbil på laddning.

Ökat intresse för solel och hållbara transporter

Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare har i två gemensamma projekt fokuserat...

Läs mer


Tekniska verken blir delägare i solcellsparken på Gärstad

I januari tas det första spadtaget för solcellsparken som byggs på vid Gä...

Läs mer


Profi Fastigheter etablerar en av Sveriges effektivaste solcellsanläggningar

Profi Fastigheter har investerat i en större solcellsanläggning i Tumba. Anlä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se