Instagram

Facebook

EM-Power Europe: Smarta lösningar för framtidens energisystem


2023-05-17

Bild:EM-Power

För att kompensera för den ökande volatiliteten i elproduktionen och den ökande efterfrågan behövs mer intelligens och flexibilitet i elnätet.


Oavsett om det handlar om vinterstormar i USA eller långvarig torka i södra Europa – vädret är inte längre bara ett ämne för kallprat, utan har också blivit en avgörande faktor för vår energiförsörjning. Efterfrågan och utbudet av el över hela världen är alltmer beroende av vädret, både när det gäller efterfrågan och produktion, konstaterar Internationella energibyrån (IEA) i sin Electricity Market Report 2023. ”I en sådan värld kommer det att vara avgörande att öka flexibiliteten i elsystemen samtidigt som försörjningstryggheten och nätets motståndskraft säkerställs” uppmanar byrån.

Trots fortsatt tillväxt år 2022 ligger enligt IEA andelen förnybara energikällor i den totala kraftverksparken fortfarande under 25 %, i Europa är den 35 %. I länder med hög andel vind- och solkraft står volatila källor redan för mer än 60 % av den totala produktionskapaciteten, till exempel i Tyskland och Danmark.

Uppgifterna växer med energiomställningen

Ju högre andel vind- och solkraft, desto mer utmanande blir det att kompensera för den volatila generationen. Detta kräver inte bara mer, utan framför allt smartare elnät och ökad flexibilitet på efterfrågesidan. EM-Power Europe, den internationella fackmässan för energiledning och nätverksbaserade energilösningar, visar hur båda dessa kan genomföras. Fokus ligger på modernisering, digitalisering och flexibilisering av elnätet mot det smarta nätet, integration av prosumenter, e-mobilitet och power-to-heat i ett helhetligt, förnybart energisystem samt effektiv användning av förnybar energi. Nätoperatörer, energileverantörer, projektutvecklare och tjänsteleverantörer samt beslutsfattare från industri, handel och fastighetsbranschen hittar här innovativa tekniker och lösningar för en klimatneutral energiförsörjning dygnet runt.

EM-Power Europe kommer att äga rum i München den 14–16 juni 2023 som en del av Europas största plattform i energibranschen, The smarter E Europe. Med anledning av mässan erbjuder EM-Power Europe Conference den 13–14 juni möjligheten att utbyta åsikter med internationella experter om intelligenta nätverk för decentraliserade energianläggningar nätverksförvaltning och integrering av flexibilitet i framtidens energisystem. Detta inbegriper frågan om hur överförings- och distributionsnäten kan stabiliseras vid volatil produktion av förnybar el och samtidigt ökande efterfrågan.

Parallellt med EM-Power Europe kommer de tre andra energifackmässorna Intersolar Europe, ees Europe samt Power2Drive Europe att äga rum, vilket kommer att möjliggöra ett intensivt utbyte med sol-, lagrings- och e-mobilitetsbranschen.

www.EM-Power.eu

 


Tipsa en vn Skriv ut

PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se