Instagram

Facebook

HaV-yttranden om vindkraft till havs: "Vill ha ny prövning för Stora Middelgrund


2014-04-02

Bild:Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har de senaste veckorna yttrat sig i tre miljöprövningsmål som rör havsbaserad vindkraft.

HaV har en mer restriktiv hållning i två fall och är mer positiv i ett fall. 

-  Vi kan inte säga något generellt ja eller nej till havsbaserad vindkraft, man måste titta på varje enskilt ärende. Dels kan det röra sig om väldigt olika förutsättningar i havsmiljön, dels om att där kan finnas djur som är olika känsliga för buller och andra störningar, säger Malin Aarsrud, utredare på HaV.

HaV har nu lämnat ett yttrande till miljödepartementet angående ansökan om förlängning av ett redan befintligt tillstånd till uppförande och drift av vindkraftpark vid Stora Middelgrund i höjd med Halmstad. Området ligger i svensk ekonomisk zon i havet och där är regeringen den instans som ger tillstånd.

Bolaget Universal Wind Offshore AB fick 2008 tillstånd att bygga 108 vindkraftverk här. Enligt tillståndet ska bolaget ha satt i gång de anläggnings- och byggnadsåtgärder som krävs för verksamheten senast den 1 september i år. Bolaget ansöker nu om att få flytta fram det datumet till 1 september 2020. HaV är en av de myndigheter som blivit tillfrågade av regeringen att yttra sig i ärendet.

-  Det finns en rad nya förutsättningar för området som gör att vi menar att det är lämpligt med en helt ny tillståndsprövning. Stora Middelgrund  och Röde bank blev efter beslutet om tillstånd utsett till Natura 2000-område, säger Malin Aarsrud, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn.

-  Området är idag skyddat eftersom det har visat sig vara mycket viktigt för tumlare och för att där finns värdefulla sandbankar och rev med rika bottendjur- och fisksamhällen. Även så kallade bubbelrev kan förekomma  i området. Bubbelrev är en ovanlig och värdefull livsmiljö och som har hittats på den danska sidan av Stora Middelgrund.

HaV anser bland annat att undersökningar för att kartlägga dessa livsmiljöer i området måste utföras innan frågan om en eventuell förlängning av tillståndet kan avgöras.

Enligt miljöbalken så gäller att om en verksamhet eller åtgärd på ett ”betydande sätt kan påverka miljön” inom ett Natura 2000-område krävs ett särskilt tillstånd för detta. Frågan ska prövas redan när det finns en risk för en sådan påverkan. Tillstånd får lämnas endast under vissa förutsättningar som till exempel innebär att skyddade livsmiljöer inte skadas. Nyligen sa mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt nej till en ansökan om Natura 2000-tillstånd för en vindkraftpark på Finngrundet – Östra banken.

I förra veckan yttrade sig HaV till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt om en ansökan från Kattegatt Offshore AB om tillstånd att bygga en vindkraftpark i havet utanför Falkenberg. Denna gång rör det sig om ett 50-tal verk. I sin ansökan åtar sig bolaget att genomföra flera åtgärder för att minimera risken för påverkan under byggtiden. HaV tycker dock inte att detta är tillräckligt och avstyrker därför i första hand att tillstånd ska ges till verksamheten.

-  Vi menar att själva anläggandet av  vindkraftparken riskerar att påverka det känsliga torskbeståndet i Kattegatt och även tumlarbeståndet. Området är ett viktigt lekområde för torsk. De försiktighetsåtgärder som bolaget tänker göra är inte tillräckliga som skydd för båda dessa bestånd, säger Malin Aarsrud.

- Risken för negativ påverkan orsakas främst av  den pålning som planeras att utföras under byggtiden, vid anläggandet av vindkraftfundamenten. Pålning ger mycket höga ljudnivåer som både kan skada olika djurarter, ändra deras beteenden eller skrämma iväg dem från viktiga områden.

Tumlare har visat sig särskilt känsliga för sådana ljud. Pålning bedöms kunna påverka flera av de viktigaste områdena för tumlare i Kattegatt. Skyddsperioderna som rekommenderas för pålning för tumlare och torsk överlappar varandra och täcker hela året. HaV menar därför att  det inte finns utrymme att att överhuvudtaget tillåta pålning och att det inte framgår  av ansökan om projektet kan genomföras utan denna påverkan.

-  Bolaget behöver kunna visa att dessa arter inte skadas vid anläggandet av vindkraftparken. Däremot  finns inte längre samma farhågor som tidigare om påverkan på vattenmiljön vid själva driften av vindkraftparken, säger Malin Aarsrud.

Förhandlingarna i mark- och miljödomstolen om bolaget Kattegatt Offshores ansökan hålls i Falkenberg den 23-25 april. Det är sedan mark- och miljödomstolen som fattar ett beslut om verksamheten kan tillåtas eller inte och vilka skyddsåtgärder som i så fall ska utföras.

I mitten av mars yttrade HaV sig även i frågan om Vindplats Göteborg som rör en ansökan från Göteborg Energi AB om att få uppföra en vindkraftpark i Hake fjord i Göteborg och Öckerö kommun. Totalt rör det sig om högst 15 vindkraftverk mellan farlederna Böttöleden och Torshamnsleden i hamninloppet till Göteborg.

Här säger HaV ja till tillstånd under förutsättning att flera kompletterande villkor ställs upp för både anäggningsarbeten och driften. I HaV:s yttrande står att bolaget måste kunna garantera att vindkraftparken inte orsakar ”betydande negativ miljöpåverkan”.

-  Viktigast är att arbetet med vindkraftparken inte leder till spridning av de föroreningar som finns i sedimenten på botten, bland annat menar vi att muddermassor från bygget ska tas omhand på land och inte dumpas i havet, säger Malin Hemmingsson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn.

-  Området är redan i dag starkt påverkat av sjöfart, hamn- och industriverksamhet och har tidigare använts som  dumpningsplats.  Här finns bland annat förhöjda halter av kvicksilver, PCB, bly, koppar och zink.

Det är ännu inte bestämt när förhandlingarna om vindkraftparken i Hake fjord kommer att hållas i mark- och miljödomstolen.

Källa:Havs- och vattenmyndigheten


Tipsa en vn Skriv ut



Batteriparken består av sex containrar fyllda med battericeller som tillsammans har en kapacitet på 12 megawattimmar (MWh). Detta motsvarar tillräckligt med energi för att driva en normalstor elbil 1,5 varv runt jorden.
Batteriparken består av sex containrar fyllda med battericeller som tillsammans har en kapacitet på 12 megawattimmar (MWh). Detta motsvarar tillräckligt med energi för att driva en normalstor elbil 1,5 varv runt jorden.

Luleå Energis nya batteripark i drift

Nu är Luleå Energis nya batteripark driftsatt. Batteriparken, som har fått namnet Altilium, är placerad på Porsödalen i Luleå och är Norrbottens första i sitt slag. För Luleå Energi är...

Läs mer
deutsche-windtechnik


Energiföretagen kommenterar: Elmarknadsutredningen har överlämnat sitt betänkande

Den 24 april överlämnade Elmarknadsutredningen sitt betänkande till regeringen. Förslagen omfattar flera områden, alltifrån investeringar i ny kraftproduktion till...

Läs mer
Gotfire
C4 Energi tar stora steg mot en hållbar framtid med nästan 100% fossilfri elproduktion, produktionsrekord för biogas och nya satsningar på energieffektivisering, enligt hållbarhetsrapporten för 2024

Pressmeddelande: C4 Energi presenterar hållbarhetsrapporten för 2024

  • Nära 100 % fossilfri elproduktion
  • Produktionsrekord för biogas
  • Utökad satsning på energieffektivisering

Hållbarhetsrapporten för 2024 visar att C4 Energi fortsätter...

Läs mer
Heta utbildningar
Kraftvärmeverket på Torsvik hanterar avfall från både hushåll och verksamheter. En anläggning som tar hand om restavfall som inte går att återvinna.

Ökade utsläpp från Jönköping Energi – flera faktorer bakom förändringen

Jönköping Energi stod under 2024 för en stor andel av Jönköpings läns rapporterade utsläpp av växthusgaser. Bolaget driver flera anläggningar för...

Läs mer
Statkraft
<div class=\

Deponi blev solpark - Rottneros Bruk matar in 2,5 miljoner kWh solel rakt in i produktionen

Jakten på lägre elkostnader tog Rottneros Bruk till en oväntad plats – en gammal deponi, som länge saknat värde, blev grunden för deras nya solpark. Tillsammans...

Läs mer
Clinton
En förutsättning för cementindustrins klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät.

Ytterligare 102 miljoner stärker Gotlands elnät och bidrar till cementindustrins omställning

Att höja kapaciteten av Gotlands elnät är nödvändigt för att industrin och ön ska kunna fullfölja sin klimatomställning. Med EU-finansiering från...

Läs mer
KL Industri
<span>– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.</span>

Koldioxid i ny form – tekniksprång i Linköping

Tekniska verken i Linköping är först i landet med att bygga en anläggning som kan uppgradera koldioxid från biogasproduktionen så att den bli godkänd för...

Läs mer
dekon_550


Positivt med förslag om finansieringsmodell för ny kärnkraft

Vid en pressträff idag presenterade regeringens proposition om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. Energiföretagen välkomnar att staten tar ett...

Läs mer
Melbye
Fredrik Engström (vänster i bild) blir ny chef för Värme & Kyla på Luleå Energi. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus Johansson (höger i bild), in i sin nya roll som projektchef för projektet Framtidens fjärrvärme.

Projektet Framtidens fjärrvärme går in i ny fas

Luleå Energi tillsätter Fredrik Engström som ny chef för Värme & Kyla, ett affärsområde under stor utveckling. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus...

Läs mer
metrotherm
På Spinneriet i Lindome installerades ECOKRAFTs solcellslösning SmartSolarBox på bara sex timmar – snabbt, smidigt och utan att störa verksamheten.

Historisk byggnad möter framtidens teknik – Venturi Fastigheter väljer ECOKRAFT för solcellsinstallation på Spinneriet i Lindome

Spinneriet i Lindome har en lång historia som en plats för hantverk och industriell utveckling. Idag är byggnaden en kreativ hubb som rymmer butiker, kontor samt aktörer inom...

Läs mer
Solarsupply


Elektronikmässan 2025 – Över 85 produktnyheter och 600 produkter visas upp i Stockholm

Elektronikmässan 2025, som äger rum den 2–3 april på Kistamässan, blir årets största samlingsplats för elektronikbranschen. Med över 85 produktnyheter...

Läs mer
Solpalnet
Linda Östberg på plats i kraftvärmeverket Heden 3 i Karlstad.

Karlstads Energi i miljonsatsning på forskning för ett robust och hållbart energisystem

Karlstads Energi och 19 andra energiföretag från hela landet satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges...

Läs mer
flamkontroll


Fortsatt förtroende från energibolaget Ellevio – Omexom tecknar nytt långsiktigt avtal

Energibolaget Ellevio har valt att ge Omexom fortsatt förtroende genom ett nytt strategiskt avtal, vilket innebär att bolaget fortsätter att spela en nyckelroll i utvecklingen av...

Läs mer
cortus
markbaserad solcellsanläggning

KP Energy storsatsar på markbaserade solcellsanläggningar för Sveriges lantbrukare

Behovet av förnybar energi ökar stadigt, och allt fler lantbrukare och markägare ser fördelarna med att investera i solceller. KP Energy, en ledande grossist inom solenergi och en...

Läs mer
Hållbar AI för energisektorn 

AI och energisektorn: Att utveckla framtidens hållbara teknologi

I takt med att artificiell intelligens revolutionerar allt fler branscher ökar också dess miljöpåverkan. Många ser AI som en självklar lösning för ökad...

Läs mer
I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun.

Mullsjös fjärrvärme blir en del av Solör Bioenergi

I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun, genom ett förvärv från Mullsjö Energi & miljö AB....

Läs mer
Bravida Offshore

Bravida Danmark tecknar nytt avtal med Energinet för underhåll av förnybar infrastruktur

Bravida Danmark ingår i ett nytt avtal med Energinet för underhåll och inspektion på åtta av Energinets havsbaserade anläggningar i Danmark. Avtalet sträcker...

Läs mer
Alexander Riddermark, VD på Riddermark Bil 

Riddermark Bil nominerad till Solenergipriset 2025

Riddermark Bil har blivit nominerad till det prestigefyllda Solenergipriset 2025, en utmärkelse som delas ut av Svensk Solenergi för att lyfta fram banbrytande initiativ inom solenergi....

Läs mer


Starkt resultat för Göteborg Energi 2024 ger kraft i energiomställningen

Göteborg Energi gör ett starkt ekonomiskt resultat för 2024. Det står klart sedan VD Per-Anders Gustafsson överlämnat koncernens årsredovisning till styrelsen....

Läs mer


Bravida Danmark säkrar ny 1,4 kilometer lång elförsörjning för förnybar fjärrvärme

Bravida Danmark har tecknat avtal med Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR) för att etablera en ny elförsörjning för mer förnybar fjärrvärme för...

Läs mer
Varmt välkommen till vår monter A09:29!🔹

OEM Automatic ställer ut på Elmia Solar 4–6 februari

OEM Automatic är stolta över att delta på Elmia Solar, den ledande mötesplatsen för solenergibranschen. Mässan samlar aktörer inom solenergi, laddning,...

Läs mer
Tillsammans med Yara är Energifabrikens sikte inställt på att producera biodrivmedlet rapsmetylester (RME) tillverkad av fossilfritt odlad raps.

Klimatsmart gödsel viktigt för fossilfritt bränsle

Energifabriken-gruppen producerar och distribuerar idag 100 procent förnybara bränslen, elektrifieringslösningar och biooljor. Företaget har en vision om att öka tempot i den...

Läs mer
<span>Bilden visar ett layoutförslag för hur ett nytt kraftvärmeverk skulle kunna se ut. Illustration från Hedemora Energi.</span>

Hedemora Energi satsar på nytt kraftvärmeverk

Hedemora Energi undersöker möjligheterna att bygga ett nytt kraftvärmeverk. FVB har gjort förstudien och ansvarar nu för fördjupande underlag av den nya anlä...

Läs mer


David Rosberg tar över som ny VD för BayWa r.e. Nordic

BayWa r.e. Nordic meddelar att David Rosberg, nuvarande Head of Finance i Norden, har utsetts till ny VD med formellt tillträde den 1 februari 2025. David har en gedigen erfarenhet från...

Läs mer
Mest lästa

Palgo

BK Services

ramab

Sustainacon

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Nordheat

Vindkraftcentrum

KL Industri 250

OKQ8

Markavtal

KTR
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se