Instagram

Facebook

Sveriges största koncentrerande solfångarpark i drift


2021-09-22

Absolicons vd Joakim Byström framför solfångaren T160.
Bild: Lars Wahlström
Absolicons vd Joakim Byström framför solfångaren T160.

Hälften av världens totala energianvändning går till värme. I september driftsattes Sveriges största solvärmeanläggning med koncentrerande solfångare, som levererar värme direkt till fjärrvärmenätet. Parken uppförs av solvärmebolaget Absolicon med stöd av Energimyndigheten.

Fjärrvärme värmer upp cirka 90 procent av flerfamiljshusen i Sverige och solvärme kan användas för att minska både kostnader för bränsle och koldioxidutsläpp.

Solfångarinstallationen av Absolicon blir det första storskaliga exemplet på solvärme i den svenska fjärrvärmen på 20 år och fungerar även som demonstrationsanläggning dit intresserade från hela världen kan komma för att studera möjligheterna med koncentrerande solvärme.

– Vi är så klart glada och stolta över att driftsätta den största installationen med koncentrerande solvärme i Sverige någonsin! Vi har lång erfarenhet av att leverera solvärme och vet att tekniken har potential att ersätta förbränning i fjärrvärmen under de varma sommarmånaderna, förklarar Benjamin Ahlgren, solvärmeingenjör på Absolicon och projektledare för Högslätten 2023 Solar Thermal Park.

Högslätten 2023 Solar Thermal Park är på en hektar och solfångarna uppförs i två faser. Slutmålet är 1,5 MW solfångare, det vill säga cirka 3000 kvadratmeter. Första spadtaget togs av Energiminister Anders Ygeman och Energimyndighetens Generaldirektör Robert Andrén tillsammans med Absolicon och ordförande för kommunstyrelsen i Härnösand.

– Det här är en milstolpe i Absolicons historia. Vi har levererat solvärme till installationer runt om i världen men att få vara med och utveckla solvärmeanvändningen på hemmaplan och bygga en demonstrationsanläggning som kan inspirera och utbilda människor i möjligheterna med solvärme känns speciellt bra, konstaterar Joakim Byström, vd Absolicon.

Solfångarparken uppförs med Absolicons patenterade teknik för moderna koncentrerande solfångare, som tillåter högre systemtemperaturer och verkningsgrader för fjärrvärme.

För att klara de höga temperaturerna som krävs i svenska fjärrvärmenät är Absolicons solfångare utrustade med en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten. Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas. Solfångarna är designade för temperaturer upp till 160 grader och tillhandahåller här upp till 120 grader som matas in direkt i fjärrvärmenätet.

Absolicons solfångare är de första i sitt slag att certifieras enligt kvalitetsstandarden Solar Keymark och har den högsta uppmätta verkningsgraden någonsin för en koncentrerande medelstor solfångare.


Använt solvärme i tio år
Tillsammans med det lokala energiföretaget HEMAB i Härnösand som driver fjärrvärmenät, elnät, avfallsbehandling, vatten och avlopp från kommunen har Absolicon sedan tidigare två installationer i företagets energipark, en ansluten till returledningen och ett system anslutet till matningsröret.

Den första solinstallationen fyller tio år samtidigt som man utökar andelen solvärme i fjärrvärmenätet med värme från den nya installationen.

– Som energibolag har vi höga krav både vad gäller hållbarhet och konkurrenskraft för den fjärrvärme vi förser Härnösand med. Under de tio år som vi samarbetat med Absolicon har vi sett att de kan tillhandahålla teknik som uppfyller våra krav, säger Jonatan Grip, utvecklingschef på HEMAB.


Förslag på 20 % sol i svenska fjärrvärmen
I Sverige verkar fjärrvärmenät året runt och både värmer husen samt tillhandahåller varmt vatten. Matningstemperaturen till byggnaderna är 75–120°C och returtemperaturen normalt 40–50°C.

I sin rapport “Fossilfritt, förnybart, flexibelt – Framtidens hållbara energisystem” skriver Naturskyddsföreningen att möjligheten att säsongslagra solvärme öppnar upp för en högre andel solenergi i fjärrvärmesystemen och effektiviserar resursanvändningen kraftigt. I rapporten, som kom i november 2019, har Naturskyddsföreningen undersökt hur ett hundra procent förnybart energisystem skulle se ut och föreslår 20 % solvärme i den svenska fjärrvärmen 2040.


Fakta: Högslätten 2023 Solar Thermal Park
Solfångarmodell: Absolicon T160
Yta: En hektar
Solfångare: 3 000 m2
Effekt: 1,5 MW
Energiproduktion: 1 000 000 kWh värme/år
Temperatur: 73 -120
oC

Högslätten 2023 Solar Thermal Park genomförs i två faser. Den första etappen, som driftsattes i september 2021, består av ca 1000 m2 solfångare samt en teknikbyggnad för besök och integration mot fjärrvärmenätet. Hela parken ska stå färdig 2023. Projektet finansieras av Absolicon Solar Collector AB tillsammans med Energimyndigheten. En officiell invigning där intressenter och allmänhet bjuds in planeras till slutet av september.


Källa: Absolicon


Skriv utSparbanken Skånes Solcellspark utanför Sjöbo.
Sparbanken Skånes Solcellspark utanför Sjöbo.

Sveriges största solcellspark återinvigs i Sjöbo med tredubblad kapacitet

Sparbanken Skånes Solcellspark utanför Sjöbo återinvigs imorgon onsdag efter en större utbyggnad. Anläggningen blir återigen landets största i sitt slag och...

Läs mer
Sun Solutions
Brf Laröds Blomma, Riksbyggen, Helsingborg.

Riksbyggen och Öresundskraft i innovativt avtal om förnybar elförsörjning

I Laröd utanför Helsingborg uppför Riksbyggen 48 bostadsrätter. Riksbyggen,...

Läs mer
Idcon


El från solkraft om Södertäljeborna får välja

Nya siffror från Telge Energi visar att solkraft är den populäraste energikä...

Läs mer
Enerbrokers
Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Matjätte bygger Sveriges största solcellspark

Axfood fortsätter att satsa på förnybar energi. Genom ett samarbete med Alight...

Läs mer
Ferroamp

Fasadgruppen ingår samarbetsavtal med Svea Solar

Fasadgruppen har påbörjat ett samarbete med Svea Solar avseende solcellsinstallationer i...

Läs mer
Nya solceller på byggnaden Sing Sing vid KTH Campus i Stockholm.

Fortsatt expansion av solceller i Stockholm

Akademiska Hus gör ännu en jättesatsning på solceller i Stockholm. Den hä...

Läs mer
Schematisk bild på en koncentrerande solfångare. Solenergisystem genererar förnybar energi i olika former och bidrar till att lösa världens energiproblem.

Guldsfär möjliggör optisk analys av material till solfångare

Institutionen för fysik vid Umeå universitet har tillsammans med solenergiföretaget...

Läs mer
Solceller på taket på fabriken i Spacva, Kroatien.

Bjelin ställer om till grön el

Bjelins vision är att bli världens största och mest hållbara trä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

connected wind

Energi service

industrinät

Rörkraft
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se