Instagram

Facebook

Minesto lanserar plan för utbyggnad av tidvattenkraft på Färöarna


2022-04-19

Bild: Warren Cardwell

Minesto, ledande teknikutvecklare inom marin energi, har lanserat en detaljerad plan för storskalig utbyggnad av tidvattenparker på Färöarna. Planen omfattar fyra nya verifierade platser som kan tillgodose 40 procent av landets växande elförbrukning och möjliggöra för Färöarna att nå sitt politiska mål om 100 procent förnybar energi till 2030. Tillsammans med elbolaget SEV har Minesto presenterat planen för en rad intressenter inom politiken och lokalsamhället – däribland premiärministern och ministern för miljö, industri och handel – och den har fått ett mycket positivt mottagande.

Minestos plan för storskalig utbyggnad på Färöarna bygger på successiva installationer av tidvattenparker på fyra verifierade platser, vardera med 20-40 MW installerad kapacitet. Förutom Minestos befintliga nätanslutna anläggning i Vestmannasund har Hestfjord, Leirviksfjord, Skopunarfjord och Svinoyarfjord identifierats som idealiska parker. Med en total kapacitet på 120 MW och en uppskattad årsproduktion om 350 GWh skulle parkerna tillgodose 40 procent av Färöarnas växande elförbrukning.

– Vi är mycket nöjda med utfallet av den gemensamma presentationsturnén tillsammans med SEV och med intresset och det positiva gensvaret för vår utbyggnadsplan. I dialogen med Färöarna har vi adresserat alla viktiga aspekter av fullständig integrering av Minestos tidvattenteknik i öarnas energisystem. Detta inkluderar miljötillstånd, lagstiftning för tillträde till havsbottnen, lokala partnerskap kring hamntillgång, tillverkning och finansiering, säger Martin Edlund, VD för Minesto.

Under 2022 är det första steget att bygga ut den befintliga nätanslutna anläggningen i Vestmannasund och etablera en mini-park med tre system med en total installerad kapacitet på 1,4 MW. Det andra steget, där planering och tillståndsprocesser pågår, är en 10 MW-park i Hestfjord, med direkt eldistribution till närliggande huvudstaden Torshavn. Därefter följer ytterligare utbyggnad av Hestfjord, samt stegvis utbyggnad av Leirviksfjord, Skopunarfjord och Svinoyarfjord. Totalt sett gör detta det möjligt att leverera en kostnadseffektiv väg till 100 procent förnybar energi till 2030.

I takt med att varje nation vill säkra gröna, tillförlitliga och oberoende energisystem ökar behovet av kompletterande inslag som energilagring och förutsägbar produktion av energi. Färöarna har ett av världens mest ambitiösa program för grön omställning, där energi från tidvattenströmmar kan vara avgörande för att balansera säsongsvariationer och oförutsägbarheten hos sol- och vindkraft.

– Om vi kan frigöra potentialen för tidvattenkraft på Färöarna, både ekonomiskt och tekniskt, för att leverera förutsägbar energi till det färöiska energisystemet kan det stöpa om energimixen på öarna. En diversifierad blandning av förnybar energi, inklusive tidvatten, kan sänka den totala installerade kapaciteten och behovet av energilagring, säger Terji Nielsen, chef för SEVs FoU-avdelning.

Dessutom ger fasförskjutningen av tidvattenflödena i de olika fjordarna värdefull flexibilitet och en kontinuerlig leverans av el till nätet. På detta sätt minskar investeringen avsevärt.

– Eftersom vi ligger i framkant med att skapa en helt ny industri, där vi avser att tillföra förutsägbar tidvattenenergi till den globala energimixen, är vi glada över att kunna stödja Färöarna i deras utforskande och ambitiösa resa mot ett balanserat energisystem, säger Martin Edlund.

– Vi är ett litet land, men vi är ett komplett land. Vi är småskaliga men fullskaliga. Vi kan visa vägen för andra ö- och kustsamhällen. Mycket arbete kvarstår men det ser mycket lovande ut och vi ser fram emot denna resa tillsammans", säger Hákun Djurhuus, VD för SEV.


Källa: Minesto

Skriv utOcean Harvesting Technologies AB – vågkraftspark.
Ocean Harvesting Technologies AB – vågkraftspark.

Lovande resultat från fallstudie om elektrifiering av en olje- och gasplattform med vågkraft

Offshore olje- och gasplattformar kräver konstant strömförsörjning och att minska koldioxidavtrycket är en hög prioritet. En fallstudie med Lundin Energy Norway har...

Läs mer
Enerbrokers
Sunnerstaholms kraftverk.

Bra samarbete har lett till gynnsam reglering i Voxsjön

I december 2021 fick Fortum en ny miljödom för Sunnerstaholms kraftverk. Domen beviljade...

Läs mer
Idcon


Tusentals ungdomar ska städa Fortums älvar

Totalt deltar cirka 3 000 idrottsungdomar och ledare från 130 idrottsföreningar i å...

Läs mer
Granboforsen vattenkraftverk ligger i Indalsälven, nedströms Kattstrupeforsen i Jämtland. Vattenkraftverket färdigställdes 1980. Nu uppgraderas anläggningen med batterilagring som gör den till ett av Sveriges första hybridkraftverk.

Jämtkraft levererar ultrasnabb frekvensreserv (FFR) till SvK

Som ett av sju bolag i hela Sverige har Jämtkraft upphandlats som leverantör av stö...

Läs mer


WWF: Sverige bryter mot EU:s vattendirektiv

Om bara fem år ska alla Sveriges vattendrag ha god ekologisk status, enligt EU:s...

Läs mer


Norconsult vinner ramavtal för miljöanpassning av vattenkraft för Länsstyrelsen i Örebro

Norconsult har vunnit ett viktigt ramavtal för Länsstyrelsen i Örebro avseende...

Läs mer
Byggnad 13 i Forsåker som återigen ska utgöra vattenkraftverk i området.

Gamla vattenkraftverket i Forsåker byggs upp på nytt

I utvecklingen av Forsåker är återstartandet av det gamla pappersbrukets...

Läs mer
Nyutvecklad InfinityWEC betongboj, 400 m3 och 120 ton.

Ocean Harvesting utvecklar en ny boj av höghållfast betong för sitt vågkraftverk InfinityWEC

Ocean Harvesting utvecklar ett nytt skrov för bojen i vågenergiomvandlaren InfinityWEC,...

Läs mer


Klart för avveckling av Långforsens vattenkraftstation

Mark- och miljödomstolen ger klartecken för Jämtkraft att avveckla...

Läs mer
Ålyngelutsläpp 2022.

125 000 nya ålyngel kompensera för vattenkraftens påverkan i Östergötlands och Kalmars sjöar och vattendrag

Under tisdagsmorgonen fick cirka 125 000 ålyngel simma ut i nio östgötska...

Läs mer


Minesto lanserar plan för utbyggnad av tidvattenkraft på Färöarna

Minesto, ledande teknikutvecklare inom marin energi, har lanserat en detaljerad plan för...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

krannich_250

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se