Instagram

Facebook

Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer


2023-12-06

Bild:SAB Elteknik

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens högspänningskablar. Resultaten används för att åtgärda kablar som är i riskzonen och för att planera framtidens elnät.

 

– Vi använder Baurs kabeldiagnostikinstrument Viola som utan tvekan varit en lönsam investering för oss. Tack vare kabeldiagnostiken får vi ett vetenskapligt underlag inför kommande investeringar i elnätet. Vi behöver inte ägna oss åt någon gissningslek eftersom vi ser svart på vitt vilka kablar som är i riskzonen och vilka som bör bytas. Detta sparar pengar, ger ett driftsäkrare elnät och är positivt ur miljösynvinkel, säger Anders Sjökvist, entreprenadchef på Falkenberg Energi.

Visar vägen för andra kommuner

Som kommunägt energibolag är Falkenberg Energi ganska ensamma om att satsa på kabeldiagnostik. De flesta kommuner i Sverige saknar motsvarande utrustning och så var det också länge för Falkenberg.

– Vi agerade när problem uppkom i elnätet vilket är ett vanligt tillvägagångssätt i många kommuner. Tack vare Viola och kabeldiagnostiken kan vi utföra tillståndsbaserat underhåll. Vi arbetar proaktivt och ser till så att problemen inte uppkommer. Det är en stor vinst både för oss och kommunens invånare, konstaterar Anders Sjökvist.

Vänder upp och ner på invanda sanningar

Ibland är resultaten från kabeldiagnostiken oväntade. Gamla kablar kan vara i avsevärt bättre skick än nya kablar och vissa specifika kabeltyper kan vara mer motståndskraftiga än vad man förväntat sig.

– Kablar som vi trott var felbehäftade har visat sig vara bra och kablar som vi trott var bra har visat sig vara felbehäftade. Nu kan vi ta faktabaserade beslut istället för att utgå från vad som är troligt och sannolikt, säger Anders Sjökvist.

Formatet och gränssnittet avgjorde till Violas fördel

Falkenberg Energi insåg nyttan av kabeldiagnostik men det var ingen självklarhet att de skulle köpa Viola. De undersökte flera alternativ och fastnade framför allt för två saker hos Viola, nämligen att instrumentet är portabelt och har ett användarvänligt gränssnitt.

– Gränssnittet är enklare att ta till sig än hos konkurrerande produkter och vi värdesätter också att Viola är portabel. Vi kan ha instrumentet stående i ett släp som vi flyttar mellan mätplatserna i Falkenberg, säger systemingenjören Mats Bengtsson, som är en av de som arbetar med Viola.

Support genom fjärrstyrning

Viola har utvecklats av österrikiska Baur som verkar på den svenska marknaden genom SAB Elteknik. Falkenberg Energi menar att supporten från SAB Elteknik och Baur har varit mycket bra.

– När vi har utmaningar och svårigheter i mätningar kan vi koppla upp oss online med antingen SAB Elteknik eller Baur. Genom att fjärrstyra vår utrustning kan de hjälpa oss vidare i kabeldiagnostiken. Vi upplever denna support som en stor trygghet, säger Anders Sjökvist.

Framtidens elnät

I skrivande stund har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens högspänningskablar och målet är att alla högspänningskablar ska testas kontinuerligt. Viola sparar alla testdata och genererar rapporter till Falkenberg Energi.

– Vi analyserar datan från kabeldiagnostiken och använder resultaten när vi planerar framtidens elnät. Genom att få alla fakta på bordet kan vi ta kloka beslut och få ett driftsäkrare elnät. Vi minskar risken för plötsliga avbrott i elnätet som är kostsamma och innebär stora ingrepp i miljön, säger Mats Bengtsson, systemingenjör på Falkenberg Energi.


Källa: SAB Elteknik


Tipsa en vn Skriv ut

PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se